Kas ettevõtjaks sünnitakse?

, ettevõtja aastast 1995ja koolitaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Tammiste.
Sirje Tammiste. Foto: PP

Ettevõtlusnädalal innustatakse inimesi senisest julgemalt mõtlema võimalusele hakata ettevõtjaks, olla endale ja teistele töökoha looja. Pean seda väga õigeks, et sellist mõtteviisi toetada, sest sageli jääb puudu usust iseendasse ja oma suutlikkusse luua jätkusuutlik ettevõte.

Algas minugi kui ettevõtja elu hea sõbra toetusest ja julgustusest. “Kui tema juba uskus, et saan hakkama, küllap võin siis ikka proovida,” mõtlesin toona. Ei mõelnud ma 17 aastat tagasi, mida see siiski minult nõuab ja mis hinda ma oma ettevõtte eest maksan.

Paigalseis on talumatu

Nüüd, olles sageli personalikonkurssidel juhtide valija, mõtlen palju sellest, kellest saab juht ja kellest ei saa. Kunagi ei või inimese kohta lõplikku sõna öelda, elu on tulvil üllatusi. Kuid on siiski päris palju isiksusest tulenevat, mille põhjal annab edu prognoosida.

Ettevõtjal peab olema suur saavutusvajadus – tahe midagi korda saata, ise oma elu suunata ja olla otsustaja. Need inimesed ei lepi keskmisega, vaid pürivad maksimaalse tulemuse poole. Nad on valmis kaugemate eesmärkide saavutamise nimel loobuma turvalisest ja mugavast elust, muretust olemisest. Enese proovilepanek on neile väga tähtis.

Ettevõtjaks on loodud inimene, kellele meeldib olla hõivatud ja kes naudib tööd enim just siis, kui on palju teha. Ta ei kannata niisama istumist.

Seejuures naudib ta, kui töös on võitluslikkuse moment. Tahe olla teistest parem peab sügaval hinges olema.

Kui niisugune inimene töötab kellegi alluvuses, võib ta olla päris “tüütu”: ikka tuleb uute mõtetega, alati näeb mooduseid midagi paremini teha. “Paigalseis on talumatu, elus peab kogu aeg edasi liikuma,” mõtleb ettevõtjaks loodud inimene.

Kõige selle puhul on vaja teatud riskivalmidust, sest äris oled pidevas määramatuses. Ega äriplaanidesse oska keegi sisse kirjutada turul toimuvat: mida teevad konkurendid, kuidas toimib maailma majandus või missugune on pankade laenupoliitika. Nii et ainult väga heast ideest ja täiuslikust äriplaanist ei piisa. Selle viib ellu inimene, kes tuleb toime stressiga ja suudab taluda kriitikat.

Kui keegi teine ei kritiseeri, siis head tegijat kiruvad konkurendid ja kõva käega juhti alluvad. Ise pead teadma, milleks oled suuteline, ja muu kõrvale jätma.

Õige tasakaalupunkt

Päris keeruline on ettevõtja olla sügava empaatiatunde ja kõrge hoolivusega inimesel, sest kui võtad palju südamesse, siis ega see tervisele head tee. Just õige tasakaalupunkti leidmine on ettevõtjaks olemisel kõige keerulisem. Kui annad oma ettevõttesse kõik, mis on anda, on firma kindlasti edukas, pühendumine toob ikka tulemusi. Kuid nii võib elamata jääda see elu, mis nii palju inimlikku rõõmu pakub. Kannatavad aeg perega, sõpradega, teater, hobid, puhkus.

Ettevõtja kõrval peab olema tugisammas, kes tagala kindlustab. Nii mõtlen sageli, kui tunnustatakse edukaid ettevõtjaid, et samavõrd vajavad tunnustust nende abikaasad, pered. Ja on paratamatu, et pühendudes tööle, kaotad sõpru, sest neile ei jätku aega.

Õige ettevõtja on loomult uudishimulik, valmis uuega kaasa minema, palju õppima. Ei piisa sellest, kui tead ühte valdkonda ja selles oma äri teed, pead oskama oma teenuse/kauba maha müüa, teadma, kuidas toimib optimaalne sisseost, kuidas valida endale häid inimesi, kuidas luua kvaliteedisüsteem, finantsarvestus ja mis kõik veel.

Kui ettevõte on juba küllalt suur ja igasse valdkonda oled leidnud väga head juhid, pead oskama meeskonna tööle panna. See on paljudele keerulisem kui ise teha.

Ettevõtjana ei saa püsida pideva enesearendamiseta. Ja kui lihtne on mõelda: mul pole aega õppida. Olen seda kuulnud mitmelt ettevõtjalt, kellele olen koolitust pakkunud. Nüüd on nende ärid pankrotis. Enese ja oma töötajate arendamine on ettevõtjale niisama tähtis investeering kui moodsa tehnoloogia kasutamine. Mitte ükski asi ettevõttes ei toimu pädevate inimesteta.

Tegelikult peab veel leidma endas tohutul hulgal järjekindlust, kohusetunnet, tahtejõudu. Vaid nii saavad head ideed ellu viidud. Niisama rääkijaid – “kus teeks ja oleks” – leidub ikka. Proovijaid on vähem, kuid neid, kes oma unistused tõesti reaalsusesse viivad, võiks tõesti rohkem olla.

Pealkirjas on küsimus: kas ettevõtjaks sünnitakse? Tõepoolest, edu tagavad paljud sünnipärased isiksuseomadused. Kuid samavõrd tähtis on lastetuba, haridus ja haritus. Hakka ettevõtjaks, kui tunned, et kõik see on sinus olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles