Pärnu linnaorkester avab hooaja Räätsaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heliloojale ja juubilarile Jaan Räätsale andis 64 000 euro suuruse riikliku elutööpreemia vabariigi aastapäeval üle peaminister Andrus Ansip.
Heliloojale ja juubilarile Jaan Räätsale andis 64 000 euro suuruse riikliku elutööpreemia vabariigi aastapäeval üle peaminister Andrus Ansip. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kas teate, kes kirjutas muusika Eesti hittfilmile “Viini postmark”? Õige vastus on helilooja Jaan Rääts.

Homme Pärnu kontserdimajas toimuv kontsert „Karneval“ annab avalöögi Pärnu linnaorkestri 19. hooajale, kuid sellega tähistatakse ühtlasi ka Räätsa 80. sünnipäeva.

Koostöös Eesti Kontserdiga astub linnaorkester ühes solistide ja sama kavaga üles reedel Estonia kontserdisaaliski.

Linnaorkestri ees soleerivad tuntud instrumentalistid: klaveriduo Nataly Sakkos – Toivo Peäske, pianistid Lauri Väinmaa ja Rasmus Andreas Raide, viiuldajad Mari Poll ja Robert Traksmann, trompetist Indrek Vau ja tšellist Marcel Johannes Kits. Dirigeerib Jüri Alperten.

Kirjutas muusika “Viini postmargile”

Aasta alguses riikliku elutööpreemia pälvinud Rääts on otsekui ühe ajastu sümbol Eesti heliloomingus, kuuludes 1950. aastate teisel poolel esile kerkinud põlvkonda.

Tema eakaaslased on näiteks Veljo Tormis, Eino Tamberg ja Arvo Pärt. Rääts ise on Mart Saare ja Heino Elleri õpilane.

Alustanud pianistina, on Rääts kirjutanud palju muusikat klaverile. Omamoodi ajastumärk on Räätsa 1961. aastal loodud legendaarne kontsert kammerorkestrile: see on üks maailmas enim mängitud Eesti muusika teoseid.

Asjatundjad peavad Räätsa Eesti neoklassitsistliku muusikastiili olulisimaks esindajaks 1960. aastatel, vastukaaluks toona valitsenud tundeküllasele ja romantilisemale laadile.

Peale muusika kirjutamise ja pedagoogitöö oli Rääts aastakümneid Eesti NSV heliloojate liidu esimees ja Eesti muusikaelu üks juhte nõukogude aastatel. Muu hulgas on ta jõudnud olla Eesti Raadio helirežissöör ja Eesti Televisiooni muusikasaadete peatoimetaja.

Rääts on loonud muusikat paljudele filmidele, sealhulgas “Viini postmargile” (1967).

Juubelikontserdile valis Pärnu linnaorkester Kalle Randalu abiga läbilõike helilooja teoste paremikust, sealhulgas kontserdi kammerorkestrile.

Rääts ütleb end vanusesse suhtuvat teistmoodi, kui sellesse filosoofiliselt suhtutakse: et inimene vanusega justkui muutub. “Mina tunnen ennast täpselt samasugusena kui 30aastaselt! Põhjus on ilmselt selles, et puutun pedagoogina väga palju kokku nooremate inimestega,” avaldas juubilar kontserdi eel.

Orkestril valmib plaat

Pärnu linnaorkestri enda juubeli eelne hooaeg jätkub 25. oktoobril pianist Mihkel Polli ja Ludwig van Beethoveniga. Poll õpib Eesti muusika- ja teatriakadeemias Ivari Ilja ja Guildhalli muusika- ja draamakoolis Ronan O’Hora käe all ning on alanud hooajal ERSO resideeriv artist.

Käesoleva aasta on linnaorkester tegelnud plaadi väljaandmise ettevalmistustega, esitluskontsert on kavas 25. novembril.

Orkestri ees sagedasti üles astuva viiuldaja ja kontsertmeistri Maano Männi pakutud lugudest saavad heliküpseks Astor Piazzolla „Neli aastaaega Buenos Aireses“, Evald Vainu unustatud looming ja Jacques Iberti “Meelelahutus”.

Novembri viimasel päeval kuuleb linnaorkestrit kauaaegse koostööpartneri, Pärnu kontserdimaja kümnenda aastapäeva kontserdil.

Detsember möödub talve- ja jõuluaja ootuses. Kontserdil „Pühadeks koju“ esitavad sopran Kristi Roosmaa ja kontratenor Ivo Posti valiku aariatest, ooperitest ja muusikalidest, dirigeerib Erki Pehk.

Külalisdirigente on Pärnu linnaorkestri ette oodata teisigi, nagu Felix Korobov Venemaalt, Vladimir Nemirovich-Danchenko Moskva akadeemilisest muusikateatrist, Taani kuningliku muusikateatri ja Malmö muusikateatri orkestreid dirigeerinud Kaisa Roose või Vanemuise teatri peadirigent Paul Mägi.

Kontsertidel kuuleb nii süvamuusikat, kuldset klassikat kui kerget muusikat. Jätkub koostöö mittetulundusühinguga La Nota, linnaorkester teeb kaasa dirigent Leonid Grini meistrikursustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles