Läti president avas Eesti Energia elektri-ja soojajaama

Andre Hanimägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president saabub avamisele.
Läti president saabub avamisele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna avasid Läti president Andris Bērziņš, Eesti haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive Valkas Eesti Energia koostootmisjaama, mis hakkab tootma Valka linnale soojust ning elektrit Läti elektrivõrku.

Koostootmisjaam, mille ehitamist alustati poolteist aastat tagasi, põhineb kaasaegsel tehnoloogial, on keskkonnasõbralik ja kasutab elektri ja soojuse tootmiseks kohalikku biokütust. Tegemist on Eesti Energia esimese elektri- ja soojuse koostootmisjaama väljaspool Eestit.

Läti Vabariigi president Andris Bērziņš rõhutas avamisel Eesti ja Läti koostöö vajalikkust ning sõnas, et piiriülest koostööd peab arendama ja edendama. "Mul on väga hea meel selle üle, et esimene selline koostööprojekt on valminud just siin, kus on linnad nii tihedalt seotud,« ütles president.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive kinnitas, et Eesti Energia jaoks on tegemist tähtsa päevaga. Elektrit on Lätis müüdud juba alates 2006. aastast ning ettevõttel on Lätis üle tuhande kliendi. »Lõpuks ometi saame pakkuda Läti klientidele elektrit, mis toodetud Lätis,« sõnas ta.

Niisamuti õnnitles Liive Valka linnapead selle puhul, et linnaelanikud saavad parema soojushinna kui Valgas. Hea uudis oli Liivel siiski ka Valga linnapeale: »Meil on veel natukene vaba võimsust. Meie jaoks oleks väga hea kui Valga ja Valka soojusvõrgud saaksid ühendatud ja saaksime müüa soojust ka Valgasse." Samuti sõnas juhatuse esimees, et loodetavasti ei jää antud projekt Lätis viimaseks.

Valka koostootmisjaam valmis Euroopa Liidu rahalisel toel. Investeeringu kogumaksumus on ca 10 miljonit eurot, millest 36% kaeti taastuvenergia projektidele mõeldud Euroopa Liidu struktuurifondi toetusega. Lisaks Valka koostootmisjaamale on Eesti Energial praegu Eestis ehitamisel veel kolm elektri- ja soojuse koostootmisjaama.

Copy
Tagasi üles