Vana aja koolitund

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühel papa Jannseni aegsel koolijütsil pidid ikka käed tindised olema. Kätte anti tindipotid ja sulepead.
Ühel papa Jannseni aegsel koolijütsil pidid ikka käed tindised olema. Kätte anti tindipotid ja sulepead. Foto: Ants Liigus

Pärnu Koidula muuseumi klassitoas, kus veel on säilinud 19. sajandi keskpaiga koolitoa hõngu, toimusid eile taas koolitunnid.

Algul mõtles koolmeister Elmar Tringi isikus lähenevat õpetajate päeva silmas pidades kutsuda papa Jannseni aegset tarkust taga nõudma Pärnu koolide õpetajad. Et nood oma õppetükkidega tunni alguseks valmis ei saanud, avanes see võimalus klassitäiele õpilastele.

Laste esimeseks ehmatuseks algas tund palvega, et päev sisse juhatada, misjärel asus koolmeister neile katekismust ette lugema. Seejärel pidid õpilased tindisulepeaga poognaid tõmbama ja arvelaual mõisniku käest ostetud puusüllad kokku rehkendama. Jannseni ajal saadi lugemisoskus kahe või kolme talvega, peale selle tuli õppida kirjutama ja arvutama.

“Kokkoveerimise juure tuleb tähele panna, et keik pooled sanad tuleb iseäraniste väljahüüda ja viimseks kokko lugeda, nii et täis sana kuulda saab. Ma võtan tähendamiseks ühe sana, kel 4 poolt sana on, nenda kui see sinane: IN=NI=MEN=NE,” manitses koolmeister, prillid ninal ja peenike kepp käes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles