Möödunud detsember oli 50 aasta sajuseim

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmane detsember Soomaal
Vihmane detsember Soomaal Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Möödunud kuu oli keskmisest soojem, nii sajust detsembrit kui viimane, pole aga olnud viimase 50 aasta jooksul, selgub Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kokkuvõttest.

«Kui Eesti sademete hulk kokku võtta, siis alates 1961. aastast ei ole nii sajust detsembrit olnud,» ütles EMHI ilmavaatluste osakonna juht Külli Loodla. Sealt alates on korralik võrdlusrida ilmajaamal üldse olemas.

«Kui jaamu üksikuna vaadata, siis igal pool sajurekordeid ei olnud,» täpsustas Loodla. Kas sadu tuleb vihma või lumena, vahet ei ole, sest kogus taandatakse veele. «Kui oleks külmem olnud, oleks suure tõenäosusega tulnud lumerekord,» arvas ta.

Väikseim kuu sademete summa mõõdeti Võrus - 57 mm, suurim Pärnus - 184 mm. Paljuaastane keskmine on aga 38 kuni 68 mm. Maksimaalseks ööpäevaseks sademete hulgaks mõõdeti 15. detsembril Kihnus 27 mm.

Kuu keskmine õhutemperatuur Eestis oli 0,8 kuni 4,7 kraadi, mis on keskmisest märksa soojem, sest paljuaastane keskmine on -3,9 kuni +0,9 kraadi.

«2006. aasta detsember oli veel soojem, siis oli Eesti keskmine 3,8 kraadi,» sõnas Loodla. «See oli ka hästi soe detsember.»

Õhutemperatuuri maksimumiks registreeriti möödunud kuul 27. detsembril Kundas 10,9 kraadi ning miinimumiks aasta viimasel päeval Jõhvis olnud -5,2 kraadi.

Päikese osas oli Eesti keskmine 21,3 tundi, kui norm on tavaliselt 19,7 tundi. Päikest paistis kuu jooksul kõige enam Tõraveres 28 tundi, kõige vähem Ristnas 10 tundi. Paljuaastane keskmine on 13 kuni 26 tundi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles