Olümpiamees Valeri Nikitin maadles laste silmad särama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu ühisgümnaasiumi poisid ja tüdrukud kiljusid vaimustusest, kui spordiklubi Leo esindaja Tõnu Tilk ja kolmel olümpial võistelnud Valeri Nikitin kreeka-rooma maadluse võtete tulevärki demonstreerisid.

Vähem kui tund kestnud üritus meelitas ühisgümnaasiumi spordisaali sadakond mehepoega ja niisama palju tütarlapsi. Kui spordiklubi Leo kutsel Pärnusse tulnud kahekordne maailmameister August Englas saali astus, piirasid Eesti maadluse elavat legendi kümned autogrammikütid.

Veerandsada aastat vabamaadlust ja idamaiseid võitluskunste harrastanud Raivo Pärna tutvustas noortele Sydney olümpial neljanda koha saavutanud Valeri Nikitinit, Leo klubi peatreenerit Raiko Hiisi, tegevsportlastena noori kreeka-rooma maadlejaid juhendavaid Argo Mitti ja Tõnu Tilka ning vabamaadlustreenereid Jaan Männit ja Argo Salustet.

Pärnu noorte maadlejate etteaste - akrobaatikaelementidega näidissoojendus - pani saali kihama, kõige suurema aplausi teenis oma kooli poiss, kaheksa-aastane Romel Pärna.

Kui Viljandi klubi noormehed olid lõpetanud vabamaadluse tutvustamise, tõusis publiku pinge haripunkti, sest matile astusid Valeri Nikitin ja Tõnu Tilk.

Kaks kanget panid kohe käima kreeka-rooma maadluse võtete tulevärgi, mida tavalises matshis naljalt ei näe.

Tempokad käevarrepöörded vaheldusid efektsete ülerinnaheidetega, rist- ja tagantvöö tõstetele järgnes kaskaad ülevedamisi, nupuvõtteid, kehasse sukeldumisi ja veski nime kandvaid võtteid.

Maailmamees Nikitin ja Eesti tippu pürgiv Tilk teenisid viie minutiga pealtvaatajailt hulga marulisi aplause ja esimeste klasside poisipõnnid ning teismelised neiuhakatised kiljusid vaimustusest, kui mehed teineteist otsekui jahukotti loopisid.

Õpetajad kinkisid külalistele lilli ja nüüd piiras noortevägi Nikitinit.

Olümpiamehel tuli sirgeldada autogramme küll raamatukaanele, algebra töövihikusse ja paaril korral koguni päeviku lahtrisse, mis on mõeldud lapsevanema allkirja tarbeks.

“Olen tänase päevaga väga rahul, sest Pärnus on tunda noorte huvi maadluse vastu,” kõneles Valeri Nikitin.

“Ei ole tähtis, et kõigist harrastajatest tippsportlased saaksid, hoopis olulisem on lapsi tänavalt spordisaali meelitada,” lisas Nikitin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles