Pillerpalli lapsed õppisid läbi mängu turvaliselt liiklema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pillerpalli lasteaias toimus liiklusnädal, mille eesmärgiks oli läbi mängu ja erinevate tegevuste lastele õpetada, kuidas turvaliselt ja ohutult liigelda igapäeva liikluses nii jalakäijana kui ka jalgratturina. Oluline on käitumise ja liikluses toimetuleku õpetamine, lähtudes eelkõige lapse arengust ning lasteaia ümbritsevast keskkonnast.

Laps on meie kõige kallim vara. Laste liikluskasvatuses on kõige paremaks abivahendiks käitumise isiklik eeskuju. Selleks, et kogemustest kujuneks teadmised ja oskused, kuidas ohutult liikluses käituda, peab liikluskasvatusega järjepidevalt tegelema.

Tervist edendava lasteaiana on meil käesoleva õppeaasta prioriteediks liikluskasvatus. Laps õpib tema arengust lähtudes ära tundma ja märkama erinevaid ohuallikaid liikluses ning kasutama ohutust tagavaid ja suurendavaid kaitsevahendeid: helkur, jalgratturi kiiver ja turvavest.

Liiklusnädala juhatas sisse meeldejääv õppesõit Laitse Ralliparki. Suure ja emotsionaalse eduelamuse said 5-7a Segasumma ja Naksitrallide 42 last ja nende saatjad  kaasaegses rallipargi liikluslinnakus ja mängumajas. Sõit ja minek olid seda väärt. Lapsed osalesid õppeprogrammis: "Liiklemise ABC", kus lastel oli võimalus meisterdada valgusfoor, siis õppida tundma liiklusmärke  ja saada teadmisi helkuri vajalikkusest. Peale tarkuste jagamist lastele toimus kõige meelepärasem mänguline tegevus- teadmiste praktiseerimine liikluslinnakus, kus osad lapsed olid vahepeal jalakäijad, kes peavad õiges kohas ületama ülekäigurada, et jõuda sihtkohta; osad autojuhid, kes peavad teed andma, kui jalakäija jõuab ülekäigurajani (kasutusel elektriautod ja pedaalkardid) ja osad olid jalgratturid. Laste arvamused liikluslinnakus käimisest: üks laps mainis, et talle meeldis kui toas politsei nendega rääkis ja näitas erinevaid pilte - siis oli põnev ja sai ka ise palju rääkida (Segasumma lapsed mainisid ära ka lastevanemate väärkäitumised, nt ema sõitis punase tulega üle tee, kellel rääkis telefoniga autoroolis olles, rattal ei ole tulesid või helkureid, kella jne). Meeldis ka kütusevõtmine, mõnel autol ei olnud kütuse võtmise kohta. Aga siis lasti niisama diislit auto alla. Mõni laps mainis, et võttis ka bensiini. Jalgratastega meeldis ka sõita, sest siis sai kihutada, sik- sakiliselt sõita ja mäest alla lasta. Nii mitmelegi tüdrukule meeldis jalakäija olla, sest siis sai mängumajades käia. Seal oleks olnud tore kodu mängida. Äge, super, ülikihvt, lahe. Kõik meeldis, tahaks veel minna, liiga vähe aega saime seal olla.

Toimusid liiklusteemalised ja õpetlikud mängupeod.

Jänese rollis õpetaja Eha Kuteri juhitud mängupidusid oli kaks, üks noorematele ja teine vanematele lastele. Nooremate laste peole lisandusid ka arendusrühma lapsed. Kui põnnid olid saali kogunenud, kalpsas saali peojuht jänes. Märgates seal põlevat valgusfoori, jäi ta seda imetlema. Jänku rääkis lastele, et ta oli linnas näinud mitut selliselt ehitud „jõulupuud“. Lastelt sai jänkuke teada, et see on hoopis valgusfoor. Liikumisõpetaja Sirje Aoveer selgitas lastele ja jänesele valgusfoori värvide tähendusi. Värvide kinnistamiseks mängisime mänge, nagu näiteks värvilistest pallidest valgusfoori kujutamine. Jänkuke rääkis lastele, et ta nägi teedel mingeid põrisevaid ja liikuvaid asju. Need olid erinevat  värvi ja mõni tegi ka „tuut, tuut“. Põngerjad said kohe aru, et jutt käib autodest. Jänku oli veel märganud linnas ka selliseid autosid, mis kihutasid ja ise tegid veel koledat häält „viu, viu ,viu“. Väikesed olid tublid ja selgitasid pikk-kõrvale, et need on tuletõrjeauto, politsei ja kiirabi. Kohe vurasid saali nimetatud mänguautod, lapsed said neile peale istuda ja mööda saali sõita. Enne, kui jänku metsa minema hakkas, kinnitas  liikumisõpetaja Sirje talle külge helkuri, et ikka autod teda näeksid. Pidu läks hästi korda, oli väikestele eakohane, lapsed said aktiivselt osa võtta ja neil oli tore olla.

Järgmisel päeval ootas aiarühmade lapsi Jänku Juss, kes kutsus kõiki kinno temast tehtud filme vaatama. Pärast filmide vaatamist tutvustati lastele erinevaid liiklusmärke ja rõhutati kiivri kandmise vajalikkust. Lapsed väitsid, et nemad kannavad alati rattaga sõites kiivrit. Järgmisena pöörasime tähelepanu valgusfoori värvuste tähendustele. Jänku Juss tõstis üles  valgusfoori värvi ringi ja lapsed pidid tegema ühe kindla eelnevalt kokku lepitud liigutuse. Värvid vahetusid kiirelt, seega pidid lapsed olema tähelepanelikud ja kiirelt reageerima. Teine mäng nõudis kuulamist, tähelepanu ja oma peaga mõtlemist, mitte teiste järgi tegemist; vasaku ja parema käe tundmist ja oma paarilise usaldamist. Lapsed said tarkusi filmidest, liiklusmärkidest ja mängudest. Selleltki peolt lahkus Jänku Juss helkuriga.

Liiklusnädala raames jagati tarkuseteri ka täiskasvanutele. Maanteeameti ennetustöö osakonna peaspetsialist Gerli Grünberg rääkis liikluskultuurist, mis on üks osa käitumiskultuurist. Täiskasvanuna on meie kohus liikluses kehtivaid norme järjepidevalt järgida ja kaasliiklejatega arvestavalt käituda. Maanteeameti spetsialist rääkis uuendustest liiklusseadusest ja aspektidest, millega peaks arvestama õppetöös liikluskasvatuse kavandamisel ja läbiviimisel. Koolitatavad jäid huvitava ja mängulise hariva pärastlõunaga väga rahule. Täname maanteeametit vajalike helkurite ja liiklusteemalise materjali eest.

Sellega ei olnud veel üllatused lõppenud. Ühel kargel hommikutunnil ootasid lasteaia väravates toredad politseinikud noorsoopolitseiniku Keiju Püvi juhtimisel, kes tundsid huvi helkuri olemasolu vastu. Kahjuks pidid korravalvurid tõdema, et helkurikandjaid oli vähem kui möödunud aastal toimunud kontrollretke ajal.Tublidele seaduskuulekatele lastele ja nende vanematele jagati kommi, aga need, kes ei olnud veel endid helkuriga varustada jõudnud, said selle kingituseks. Politseinikega jäi kokkulepe korraldada sarnaseid reide jätkuvalt.

Valmis sai täringumäng "Sõpradega Pärnu Pillerpalli ja toimetulekukooli ümbruse liiklust uurimas" A3 suuruses. Nagu igas lauamängus, tuleb teatud numbritele sattudes üks viskekord vahele jätta, sest ette tuli ootamatusi või käituti liikluses valesti, nagu näiteks - mängiti autoteel või kõnniti valel pool tänavat jne. Kui lauamängu saab mängida pigem tubastes tingimustes, siis selle mängu eelis on see, et lamineeritud paberit saab kasutada ka reaalselt kaardina. 2,5 km trajektoori läbi jalutades, on lapsel võimalik avastada, korrata või tundma õppida ümbruskonnas asetsevaid asutusi, liiklusmärke ning tänava nimesid. Täringumängu koostajateks olid õppealajuhataja Halliki Tammiste ja liikumisõpetaja - tervisemeeskonna juhile Sirje Aoveer. Lauamäng kingitakse ka meie naabritele- Pärnu Päikesejänku Lasteaiale ja toimetulekukoolile.

Väärtustame igaühe tervist, hoolime, märkame ja oleme eeskujuks oma lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles