Pärnus tapeti taksoröövi käigus 65aastane taksojuht (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kella 11 paiku leiti eile Pärnumaal röövitud 65aastase taksojuhi Lembitu surnukeha. Politsei pidas teo arvatavad toimepanijad, 18- ja 20aastase noormehe kinni Leedus.

Pühapäeval, 31. jaanuaril kella 21 ajal sai politsei teate, et seni tuvastamata kohas Pärnumaal on röövitud taksojuhilt sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud Lembituga ei ole õnnestunud ühendust saada.

Pärnu Takso juhataja Edgar Põldme sõnas, et taksojuht sai tellimuse Pulli külasse ja teatas dipetšeritele, et sõidab kohale. Kui järgmine tellimus tuli, üritasid dispetšerid juhti kätte saada, kuid tulutult. “Alguses telefon küll kutsus, kuid kella 22 paiku andis juba kinnist tooni,” kirjeldas ta. Dispetšerid andsid politseile kadunud taksojuhist kohe teada.

“Juba teine kord on Pärnu Taksos selline traagiline sündmus,” ütles Põldme. Sama firma taksojuht sattus Sindis pussitamise ohvriks möödunud aasta maikuus.

Põldme sõnutsi on taksofirmal hädaolukordadeks kokku lepitud salasõna. Nii sai näiteks möödunud aastal Sindis pussitatud taksojuht ohust raadioeetri kaudu teada anda. “Juhtidel on palju võimalusi see salasõna raadioeetrisse öelda,” rääkis ta. Nii leidis politsei autoistmelt salajase raadiojaama, mida taksojuhid häda korraks põues hoiavad. Kahjuks Lembitult seda salasõna ei tulnudki.

Täna kella 15 aegu Rüütli tänaval Bristoli hotelli ees seisnud Pärnu Takso juhid olid kolleegi mõrvast löödud.

"Tõsine jama," võttis mõrvatud Lembitu kolleeg traagilise sündmuse kokku. Ta lisas, et tapetud taksojuht oli tema hea sõber, kellega ta käis tööväliseltki tihedalt läbi.

"See ajab nii närvi! Enesetunne on siiani s*tt, värin on sees!" lausus Pärnu Takso juht nördinult. Ta meenutas, et Lembit lubas eile kella kümneks tema juurde minna ja sealt ühe tema külalise koju viia. Niisiis helistas taksojuht kell 21.56 kolleegile. Telefon kutsus, kuid Lembit ei vastanud. Mees helistas kuus minutit hiljem uuesti, kuid selgi korral kolleeg kõnele ei vastanud.

"Kui kell 22.50 uuesti helistasin, oli telefon juba väljas," sõnas taksojuht. "Siis sain aru, et midagi on valesti. Taksojuhid ei kao sedasi ära. Ütleme üksteisele alati, enne kui kuhugi läheme."

Seejärel teavitas taksojuht kahtlasena tundunud olukorrast Pärnu Takso dispetšerit.

Eile tööl olnud taksojuht meenutas, et vestles Lembituga Rüütli tänaval Bristoli hotelli ees kümme minutit enne seda, kui hiljem mõrvatud kolleeg kella 20.30 aegu kaks noormeest peale võttis ja minema sõitis. Midagi halba ta aimata ei osanud. "Vaikne õhtu oli," põhjendas ta.

Viimasel ajal taksojuhtidega juhtunud traagilised sündmused pole Pärnu Takso juhtidele ametist loobumise mõtteid tekitanud. "Midagi peab ju tegema," sõnas Lembitu kolleegist sõber. Ta möönis seejärel, et taksojuhi tööst on vahel kõrini küll.

Kolleegide jutu järgi oli Lembit kogenud taksojuht, kes keeras taksorooli juba nõukogude ajal. 

Taksojuhid olid väga murelikud. Juhid rääkivat omavahel, justkui oleksid 90ndad tagasi: nii lühikese aja jooksul on juhtunud kaks jõhkrat rünnakut.

Pärnus tegutseva E-Takso üks sohver rääkis Pärnu Postimehele, et rünnaku ohvriks langenud taksojuht võttis kliendi peale Pärnus Mirage'i ööklubi juurest ja pidi ta sõidutama Pulli külla. Hiljem ei saanud kolleegid selle taksojuhiga enam ühendust.

„Ta oli üks kõige positiivsema suhtumisega Pärnu Takso taksojuht üldse,” sõnas kolleeg teisest taksofirmast.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesmendi sõnutsi leidis politsipatrull taksojuhi surnukeha otsingute käigus. „Kuna sõidu sihtkoht oli teada, sai otsinguala piiritleda,“ seletas ta. Esialgsetel andmetel oli taksojuht tapetud terava esemega.

Pressiesindaja lisas, et tapjad olid autost välja visanud taksojuhi raadiosaatja, tahvelarvuti ja plafooni. Need esemed leiti eemalt.

Politsei tuvastas, et sõiduk lahkus Eestist kella 22 paiku Ikla kaudu ja seejärel informeeriti kolleege nii Lätis kui ka Leedus. Leedu politsei abiga peeti röövitud sõiduk Panevėžyse lähedal kinni. Sõidukis olid 18- ja 20aastane mees, kes alaliselt Eestis ei ela.

Lääne ringkonnaprokuratuuri kinnitusel on kahtlusalused Eesti kodakondsusega, kuid teadaolevalt elasid Suurbritannias. Eestis nad kriminaalkorras karistatud ei ole. "Nende teo motiiv on selgitamisel, samuti pole täpselt teada, millal õnnestub nad Leedust Eestisse tuua," rääkis prokuratuuri pressiesindaja BNSile.

Kadunud taksojuhi otsingud lõpetati täna kell 11.05, kui Sauga vallast Pulli küla lähedalt leiti mehe surnukeha. Juhtunu osas on alustatud kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb tapmist röövimise eesmärgil ehk mõrva. Menetlust juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Üllar Küti sõnade järgi käis röövi ohvriks langenud mehe otsingutega aktiivne töö.

„Lootsime kuni viimase hetkeni, et röövi ohvriks langenud inimene ei ole hukkunud, aga kahjuks seisame koos kogukonnaga silmitsi väga tõsise kuriteoga. Pingutame selle nimel, et toimunu kõik asjaolud välja selgitada ja kõikumalöönud turvatunne taastada.“

Prokurör Gardi Andersoni sõnul käib aktiivne rahvusvaheline koostöö, et Leedus kinni peetud kahtlustatavad ja röövitud sõiduk võimalikult kiiresti Eestisse toimetada.

E-Takso juhataja Endel Hiis sõnas, et sellised traagilised sündmused mõjuvad kõigile taksofirmadele ja -juhtidele šokeerivalt. Sindis toimunud pussitamise tõttu kordas temagi ohutusküsimused taksojuhtidele üle. “Meilgi on salasõnad ja positsioneerimine. Näeme alati, kus auto viibib,” rääkis ta. Sellist rakendust plaaniti Pärnu Taksosse järgmiseks nädalaks.

Isiklikke kaitsevahendeid, nagu näiteks pipragaas, on taksofirma juhataja samuti oma töötajatele soovitanud. “Nüüd peab tõesti uuesti vaatama, mis me üldse selliste juhtumite vastu teha saame,” tõdes ta. “Ega siin rohkem saagi midagi teha ju,” nentis konkureeriva taksofirma juhataja.

Politsei palub kõigil, kes nägid eile, 31. jaanuaril ajavahemikul 20.34–22 Pärnumaal liikumas halli universaalkerega Mercedes-Benz E220, millel olid Pärnu Takso tunnused, võtta ühendust politseiga numbril 513 1599 või 112.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles