Tammsaare kool pidas keelepidu

, Tammsaare kooli eesti keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare kooli 10. keelepeost võttis osa kuus kooli üle Eesti.
Tammsaare kooli 10. keelepeost võttis osa kuus kooli üle Eesti. Foto: Tammsaare kool

Märtsikuud kutsutakse vanarahvakalendri järgi paastukuuks, kuid koolirahva jaoks on see  juba 1996. aastast alates pigem keelekuu tähendust kandnud – 14. märtsil tähistame ju emakeelepäeva. Sel päeval korraldatakse koolides viktoriine ja keelevõistlusi, loetakse luulet, kirjutatakse jutukesi.  Pärnu Tammsaare kool korraldab juba kümnendat aastat järjest eesti keele ja kultuuri auks pidu.

15. märtsil kogunesid kooli aulasse õpilased üle Eesti, et osaleda traditsioonilisel emakeelepäevale pühendatud üritusel, et eesti keeles laulda, lugeda luuletusi ja tantsida. Peost võttis peale võõrustajate osa kuus kooli: Tartu Annelinna gümnaasium, Tartu Aleksander Puškini kool, Tallinna humanitaargümnaasium, Valga Priimetsa kool, Sindi gümnaasium ja Are kool.

Et see oli juubeliüritus, oli saalis tunda pidulikkust ja suuremat ärevust. Ärevust oli kuulda ka kahe peojuhi hääles – üritust aitasid korraldada kooli vilistlane Tauri Himanen ja 3.k klassi õpilane Ksenja Krjutskova. Tähelepanuväärne on see, et Tauri osales juba esimesel peol, mis toimus 2007. aastal ja mille idee autor on kooli kauaaegne eesti keele õpetaja Leili Sägi. Algsest pisikesest keelepeost on kasvanud välja pea 200 osavõtjaga sündmus.

Traditsiooniliselt sai esimesena sõna Tammsaare kooli direktor Riho Alliksoo, kes tänas kõiki saalis viibijaid panuse eest peo kordaminekusse, suurimad tänusõnad kuulusid keelepeo kauaaegsetele eestvedajatele Leili Sägile, Luule Kustassoole ja Roza Fellile, kelle entusiasm ja töökus innustab kõiki.

Meeleolu loomiseks järgnes ühislaul „Kui sul tuju hea“ ja siis astus lavale iga külla tulnud kooli esindus. Saalis sai kuulda kaunist kella- ja flöödimängu, kõlasid laulud kodust ja Eestimaast, Are kooli õpilased aga õpetasid, kuidas nutihullusest lahti saada. Muide, see on lihtne: ikka sõprade abil.

Sindi ja Valga kool andsid ülevaate kooli ajaloost ning tutvustasid oma igapäevategemisi piltide ja tekstide kaudu. Vahepalana sai saalitäis lapsi laulda karaoket ja mängida tuntud laulumänge.

Viimasena tutvustasid end Tammsaare keelekümblusklasside õpilased. Peo esinemiskava lõpetas algklassiõpilaste rahvatantsurühm Päikesejänku.

Kõige lõpuks tänati osavõtjaid ja korraldajaid, vahetati kingitusi. Tartu Puškini kool oli kaasa toonud kirju sügisel õpilasvahetuses osalenud keelekümblusklasside õpilastelt, Tammsaare kooli keelekümbejad andsid üle ühiselt kujundatud kirjarulli ja raamatu heade soovide ning tervitustega. Saalist lahkuti lootuses, et järgmisel aastal kohtutakse taas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles