Lugeja video: auto pardakaamera jäädvustas taevast langenud tulekera (2)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval kella 21.45 paiku nähti Pärnumaal ja mitmel pool mujalgi Eestis taevas lendamas tulekera, mis arvatavasti oli meteoor.

Pärnu Postimehe üleskutse peale, kas kellelgi õnnestus nähtut jäädvustada ja on võimalik seda ülejäänud lehelugejatega jagada, laekus toimetusele videoülesvõte Lääne-Virumaalt.

"Esmaspäeval Rakverest Kadrina poole sõites umbes 21.43 nägime taevast langevat rohelist tulekera. Õnneks auto pardakaamera jäädvustas selle," kirjutas toimetusele video saatnud Reet Kruusmann.

Lääne-Virumaal auto pardakaamera jäädvustatud kaadreid vaadanud Pernova loodusmaja planetaariumi astronoom Aarne Paul leidis, et filmilindilt paistab meteoor, mida nähti lääne suunas langemas.

"Pardakaamera on salvestanud sündmuse toimumise aja 20.44, kuid ilmselt pole kaamera suveajale seadistatud. Samuti väidab vaatleja Kruusmann üks tund hilisemat aega," sõnas Paul.

"Meteoori valgussähvatus oli normaalne: igatahes ei olnud valgussähvatus autolaternatest tugevam, see ei valgustanud kogu ümbrust ega pimestanud kaamera sensorit," märkis Paul.

Paul ei osanud öelda, kas nähtud objekt meteoriidiks liigitus. "Teatavasti põleb meteoor atmosfääris ära ja maha ei kuku, meteoriit võib aga halvemal juhul jätta maasse suure augu," selgitas ta termineid.

"Tundus, et sündmus võis alata varem, kui see autokaamerasse jõudis, ja lõppeda hiljem, sest mets varjas lõpukaadrid ära. Kuna metsa taga plahvatuse kuma ei tekkinud, objekt suure tõenäosusega maani ei jõudnud ja looduskatastroofi ei põhjustanud," kirjeldas Paul.

"Seega viie-kuuesekundiline meteoorilend," konstateeris Paul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles