Loodusainete nädalal segati värve ja tehti pauku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanalinna kooli loodusainete nädal pakkus õpilastele palju huvitavat, näiteks põnevaid keemiakatseid.
Pärnu Vanalinna kooli loodusainete nädal pakkus õpilastele palju huvitavat, näiteks põnevaid keemiakatseid. Foto: Marje Vaan

Pärnu Vanalinna põhikoolis lõppes meeleolukas ja teadmisterohke loodusainete nädal, kuhu mahtusid füüsika-, matemaatika-, geograafia- ja keemiapäev.

Nädal algas füüsikapäevaga. Üheksandikud tegid algklassidele füüsikakatseid, 4.–9. klassid said aga näha Tartu ülikooli üliõpilaste kosmoseteemalist teadusteatrit. Etendus algas suure pauguga ja tekitas kõigis elevust. Teadusteater andis võimaluse meelde tuletada õpitut ja pakkus uusi huvitavaid teadmisi.

Matemaatikapäeval lahendasid õpilased matemaatika- ja loogikaülesandeid. Üks neist oli kurikuulus Einsteini loogikaülesanne, kus mõningate vihjete põhjal tuli kokku panna, mis värvi majas elavad eri rahvusest inimesed, millist sporti nad harrastavad, milline lemmikloom neil on ja millist jooki nad eelistavad. Nii mõnigi õpilane suutis selle peast lahendada. Autasustati kiiremaid, kuid laheda kogemuse ja uued teadmised omandasid kõik.

Matemaatikapäeval pidas turundusjuht Mari Hagi 7.–8. klassidele loengu "Miks on matemaatikat elus vaja?". Hagi tõi näiteid kasutusaladest ja elulistest situatsioonidest, kus matemaatikata hakkama ei saa. Ta selgitas õpilastele, et matemaatika on igal pool meie ümber. Hagi rõhutas, et matemaatika on elu. Matemaatikat läheb vaja  koristajast suurfirma juhtiteni välja. Isegi kella tundmiseks on vaja matemaatikat. Õpilased jäid loenguga väga rahule ja nii mõnigi sai oma küsimusele "Miks on vaja elus matemaatikat?" vastuse.

Geograafiapäeval riietusid iga klassi õpilased vastavalt riigile, mille nad loosiga said. Kooli peal sai näha paljude rahvuste riietumisstiili. Koolis võisid vastu kõndida rastapatsidega jamaicalased, viisakad hiinlased, rättidesse mattunud saudiaraablased. Samuti valmistati oma riiki tutvustav plakat. Aktiivsemad olid algklassid, aga ka vanem aste ei jäänud palju alla. Plakateid võis vaadata teise korruse koridoris.

Toimus geograafiaviktoriin, mida sai täita netikeskkonnas QR-koodi kaudu.

6. klassi õpilastel oli huvitav loodusõpetuse tund külalisõpetaja Merike Palginõmmega, kus sai tutvuda niidul leiduva sõnniku, puude, putukate ja taimede näidistega. Vene keele õpetaja Galina Voronovskaja õpetas kaheksandikele vene keeles ilmakaari ja asukohti, millega andis panuse geograafiapäevale.

Keemiapäevalgi olid loodusainete tundides külalisõpetajad, et nendele õppeainetele rohkem tähelepanu pöörata.

Algklassidele tegid üheksanda klassi õpilased väikese keemiatunni. Räägiti sellest, mis on keemia ja kuidas keemiliste ainetega ohutult tegelda. Lapsed nägid lihtsamaid keemiakatseid, mis hoolimata nende lihtsusele meeldisid nii väiksematele õpilastele kui katsetajatele endile. Oldi tunnistajaks, kuidas kaht värvitut ainet kokku segades sai tibukollase lahuse ja kuidas kahe lõhnatu pulbri ühendamisel võib tekkida hais, mida lapsed olid varem tundnud juuksevärvil. Julgemad õpilased said omal nahal näha ja tunda kahjutut võltsverd. Keemiatunni lõpetasid väike sädemeid purskav vulkaan ja järjest juurde tekkiva vahu alla mattuv veepudel.

Põhikooliõpilaste koolipäeva muutsid keemilisemaks Tartu ülikooli magistrandid, kes tegid kooliperele aulas keemiateatrit. Taaskord oli tähtsal kohal ohutus, seetõttu korrati ohutusreegleid. Näidati, mida võivad riietega teha kontsentreeritud happed ja milleks on vaja ohutusvarustust. Teoreetilise osa kõrval tehti keemiateatris hulgaliselt katseid: demonstreeriti nii erivärviliste leekide tekkimist soolade põlemisel kui ka vedellämmastiku efektiivsust roosi külmutamisel. Palju elevust tekitas õpilaste seas naatriumi reageerimine veega, mis tekitas keemiateatrile omase valju paugu.

Loodusainete nädalal sai valida parima õpilaste tehtud loodusfoto. Fotokonkurss "Mine metsa!" toimus kogu kolmanda veerandi ja nüüd oli hääletamise aeg.

Reedel toimus aktiivsete õpilaste ja klasside autasustamine. Enamasti olid auhinnaks magus suutäis, tänukiri ja meened. Geograafiapäeval aktiivsemate klasside auhinnaks olid Perona Bowlingu kinkekaardid, mille võitsid kaks algklassi.

Reedel toimusid ka külalistunnid. Loodusaineid andsid meie vilistlased. Külas olid meie kooli lõpetanud õpilased. 9. klassidel oli külas Räpina aianduskool ja nendest tundidest ei tahtnud õpilased kuidagi ära minna.

Nädala eestvedajad olid bioloogia- ja geograafiaõpetaja Ele Jaanimägi, füüsikaõpetaja Raido Koppel,  keemiaõpetaja Merike Ehapalu ja matemaatikaõpetajad Heili Ago, Klaarika Prii, Pirgit Saar ja Marju Danziger.

Õpilastel on jälle üks uus ja huvitav kogemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles