Toiduvõrgustik otse tootjalt tarbijale avab Pärnus uue turu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 7.aprillist toimuvad neljapäeviti Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul Pärnumaa toiduvõrgustiku OTT ehk otse tootjalt tarbijale turud.
Alates 7.aprillist toimuvad neljapäeviti Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul Pärnumaa toiduvõrgustiku OTT ehk otse tootjalt tarbijale turud. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sellest nädalast toimub neljapäeviti Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul Pärnumaa toiduvõrgustiku OTT ehk otse tootjalt tarbijale turg. Eesmärk on ärgitada sööma kohalikku toitu ja luua kohtumispaik väiketootjatele ja tarbijatele.

OTT hakkab toimuma neljapäeviti 16–18. Esimene kauplemispäev on 7. aprill.

Tavapäraselt esitavad OTTi võrgustikku kuulujad nädala alguses oma tellimused tootjatele, kelle kontaktandmed leiab Facebooki lehelt. Uutel huvilistel ei maksa aga muretseda, kui nad esimestel kordadel tellimust varem saatnud pole, kuna tootjad võtavad turule kaupa kaasa varuga.

Seni olid OTTi turupäevad ehk kaubakohtumised Pärnus Kooli tänaval lasteaia Pauliine ja ühisgümnaasiumi vahelisel parkimisalal. Võrgustik aga on kahe aastaga sedavõrd kasvanud, et turulised ei mahtunud enam vanasse kohta ära ja võtsid Pärnu Keskuse ettepaneku kolida Martensi väljakule vastu hea meelega.

Pärnu Keskuse turundusjuhi Margit Juhansoo sõnutsi on OTT südalinna väga oodatud. "Kauba kodumaisus ja kvaliteet ja hea asukoht loovad soodsad tingimused kauplemiseks. Keskus on juba aastaid korraldanud suveturge ja jõuluturgu, et hoida au sees just eestimaist toodangut ja käsitööd, OTTi kutsumine Martensi väljakule tundus igati õige tegu. Teadlik tarbimine on tõusev trend ja otsekontakt tootjaga on selleks parim viis," lausus Juhansoo.

Pärnumaa OTTi koordinaatori Kaire Ilusa jutu järgi kuuluvad võrgustikku algusest peale Koonga vallast Sepa mahetalu oma laia piimatoodete valikuga, Tõstamaa vallast Rummu talu eri kodulindude munade ja üle linna kuulsate porganditega, Vändra kandist Kaatarusaare talu oma marjadest mahlade-mooside ja muude hoidistega, samuti laste lemmikute – vitamiinidest pungil "kummikommidega", mis toodetakse mahlapressimisest jäänud marjakestadest. Kurgjalt tuntud mesinikud, perekond Talimaa on turul esindatud oma laia meevalikuga. Mahedad teravilja- ja jahutooted tulevad Raismikuoja talust Järvamaalt.

Tänavu on võrgustikuga liitunud kaks kohalikku kalurit Kapteni talust ja Mereääre talust. Mõlemad pakuvad vast püütud ja fileeritud kala, samuti värsket suitsutatud ja muud moodi töödeldud kala, tehes perenaise elu lihtsaks.

Martensi väljakule plaanib tulla teinegi Pärnumaa mahepiimatootja: Koonga vallast Mätliku meierei. Võrgustikuga on liitunud Janely koduköök Tõstamaalt, kust tulevad kodus küpsetatud leivad ja kodused hoidised. Kitsepiima, õunamahla ja kohaliku marjaveini sõbrad saavad samuti oma varusid iga nädal turul täiendada.

OTTi võrgustik on Pärnus ellu kutsutud kodanikualgatusena üle kahe aasta tagasi, eeskujuks võeti Eesti eri paigus juba tegutsenud samalaadsed võrgustikud. Nüüd koordineerivad suvepealinnas turgu OTTi vabatahtlikud ja Pärnu Keskus.

OTTi turgu eristab tavaturust vahetu suhtlus tarbija-tootja vahel, mis tugevdab usaldust ja loob kindlustunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles