Uue aasta lubadusest tärkas loodussõbralik ettevõte

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaskasutatavatest matejalidest valgusteid tootva Martin Kroodi sõnul võiksid inimesed panna rohkem rõhku eri materjalide taaskasutamisele.
Taaskasutatavatest matejalidest valgusteid tootva Martin Kroodi sõnul võiksid inimesed panna rohkem rõhku eri materjalide taaskasutamisele. Foto: Urmas Luik

Ettevõtte Kroot Light OÜ asutamisega neli kuud tagasi viis tänavusel “Ettevõtlikul pärnakal” teise koha pälvinud Martin Kroot täide oma uue aasta lubaduse.

Rääkides “Ettevõtlikust pärnakast”, kuhu sel aastal laekus 24 äriideed, tõstab Kroot enim esile uued tutvused ja teadmised, milleta alustavale ettevõttele hoo andmine oleks tema arvates üsna raske. “On tänuväärne, et Pärnu linnavalitsus sellist konkurssi korraldab,” sõnas Kroot, kelle arvamust mööda edendab viiendat korda toimunud konkurss kohalikku ettevõtlust märkimisväärselt.

Meeldib ise teha

Kuigi Kroot lõi ettevõtte tänavu jaanuaris, harjutas ta kätt taaskasutatavast materjalist valgustite disainimisel juba varem. “Esimese valgusti tegin, sest seda oli kodus vaja, kuid poes on need üsna kallid,” meenutas ettevõtlik pärnakas, kelle meistriteostest osa on uue kunsti muuseumi väljapanekus. “Kuna mulle meeldib asju ise teha, otsustasin valgusti oma kätega meisterdada.”

Esimesed valgustid ehitas Kroot puidust, tema hinnangul need kuigi hästi välja ei kukkunud. Küll on 26aastase alustava ettevõtja jutu järgi tekkinud vilumus ajapikku. Ometi leiab ta, et puidutööd tuleks tal veel harjutada.

Et Kroot on rohkem metallitöömees, vihjab valgustitest tulvil riiul tema Vana-Pärnu kodus, kus valmib valdav osa Kroot Lighti toodangust. Nii ilutseb teiste omanäoliste valgustite hulgas vana veetoru, mille küljes aega näitamas manomeetrist ehitatud kell.

Riiuli teises servas valgustab tuba Žiguli mootori ketist, hammasrattast ja kolvist ehitatud moodustis. Samuti on valgustina leidnud rakendust alumiiniumist veepump ja keevitusaparaadi jaoti. Valgustusseadmete keskel näitab aega ketassae kettast meisterdatud kell.

“Ma ei raatsinud kodust leitud vanametalli kokkuostu viia,” põhjendas Kroot, miks suur osa tema ettevõtte toodangust on metallist. “Siis avastasin, et neist oleks hea valgusteid teha.”

Kroot Lighti asutajale on valgustite valmistamisel abiks kogu pere. “Mu tüdruk vaatab iga kord kriitilise pilguga üle, kas valgusti müügiks sobib,” lausus umbes 20 valgustit müünud loominguline ettevõtja. Ta lisas, et sõbratar on talle disainimiselgi abiks.

“Tema teeb valgusteid, mis meeldivad naistele,” selgitas ettevõtja, kelle hinnangul umbes 70 protsenti majapidamistes leiduvatest esemetest ostavad naised. “Niisiis on naiselik lähenemine väga oluline. Üksi rõhuksin ehk liiga palju mehelikkusele.”

Vanemad on olnud noormehele abiks, kui valgusti juures on olnud vaja teha käsitööd, näiteks midagi punuda.

Kroot on õppinud Tallinna polütehnikumis elektrikuks ja Pärnumaa kutsehariduskeskuses üldehitust. Elektriga töötavate seadmete ehitamine talle raskusi ei valmista. Nii on metallist puutetundlikud valgustidki, mis vahetavad sõrmega selle tarindile toksates valguse tugevust, tema hinnangul lihtne ja vana tehnoloogia.

Tükk tegemist

Leidliku mehe sõnade järgi tulevad talle kasuks kogemused eri laadi ehitustöödel. “Kui näiteks puidu- või kivitöid teha ei oskaks, oleks raske neist materjalidest valgusteid teha,” märkis Kroot, kellele tegevus jaanuaris loodud ettevõttes on saanud põhitööks.

Ettevõtja möönis, et kujundamisega tal enne valgustite ehitamisega alustamist kokkupuuteid polnud. “Kuna mu ema oli lilleseadja, on mu disaineripool võib-olla temalt tulnud,” pakkus ta.

Kroot on pidanud plaani hakata tootma tulevikutehnoloogial põhinevaid uuemaid valgusteid. “Üks mõte on teha päikesepaneelidest suuremaid valgusteid, mis toodaksid ka energiat,” sõnas ta. Peale selle on mees mõlgutanud mõtet juhtmevabadest valgustitest.

“Magnetvälja jõul antakse valgustitele elektrienergia edasi, samal ajal hõljuvad need magnetite kohal õhus,” avas Kroot kavatsuse, mis mõnele ilmselt ulmena näib.

Kroot tõi esile, et kõige lihtsam on käsitööd müüa internetioksjonil. “Ma ei oska valgustitele ise hinda määrata, sest mõne ehitamiseks kulub ikka väga palju aega,” põhjendas ta. “Ja kui sellele vääriline hind panna, siis võib-olla keegi ei ostakski seda.”

Kroodi sõnade kohaselt seisavad tema tooted projekti algusest kuni lõpuni ligemale kuu aega, mõne valgusti meisterdamisele on kulunud koguni kaks kuud. Ettevõtja selgitas, et mõnikord, kui ehitus ei suju, paneb ta pooleli oleva valgusti mõneks ajaks kõrvale.

Kroodi sõnul on Eestis materjali taaskasutust liiga vähe. “Vana materjali vedeleb kõikjal tohutult,” sõnas ta. “Üks asi on valgustite tootmine, kuid inimesed võiksid üldse eri materjale rohkem taaskasutada.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles