Pootsi tapmise asjaolusid varjutab segadus

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa vallast Pootsi külast oma kodunt leitud 28aastase naise surnukeha puhul on prokuratuuri teatel alust kahtlustada, et ohver hukkus kuriteo tagajärjel.
Tõstamaa vallast Pootsi külast oma kodunt leitud 28aastase naise surnukeha puhul on prokuratuuri teatel alust kahtlustada, et ohver hukkus kuriteo tagajärjel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tõstamaa vallast Pootsi külast oma kodunt leitud 28aastase naise surnukeha puhul on prokuratuuri teatel alust kahtlustada, et ohver hukkus kuriteo tagajärjel.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja ülesandeid täitva riigiprokuratuuri pressinõuniku Carol Merzini andmeil ei tuvastatud Pootsi külast eramust 31. mail leitud naise surnukehal esmavaatlusel vägivalla tundemärke. Ta möönis, et küll andis põhjuse kahtlustada kuritegu kohtumeditsiiniline lahang.

Merzini sõnade kohaselt on juhtumi suhtes alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku tapmist käsitleva paragrahvi tunnustel. Ta lisas, et Pärnu maakohus võttis 3. juunil prokuratuuri taotlusel kahtlustatavana vahi alla 36aastase naise. 

"Juhtunu asjaolud on uurimisel, kuid juba praegu on alust arvata, et oma osa toimunus oli alkoholil," sõnas Merzin.

Tülitsesid kõvasti

Nii mõnigi täna kohaliku kaupluse juures viibinud ümberkaudne elanik on seda meelt, et praegu vahi all Natalja võttis ohvrilt elu armukadeduse tõttu. "Mees hakkas teist naist vaatama," põhjendas vanem mees veendunult, miks naine joomingu käigus sookaaslase tappis. Julgeoleku huvides ei soostunud mees oma nime toimetusele avaldama.

Pootsi poes levivad kuuldused, et ohver, kes kolis kihnust Pootsi külla umbes poolteist aastat tagasi, hukkus 31. mai õhtul kiremõrva tagajärjel.
Pootsi poes levivad kuuldused, et ohver, kes kolis kihnust Pootsi külla umbes poolteist aastat tagasi, hukkus 31. mai õhtul kiremõrva tagajärjel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Külapoe ees vaat et absoluutse tõena levinud versiooni paikapidavuse seab kahtluse alla tõik, et ennelõunal kella 11 paiku, kui Pärnu Postimees kohalikega vestles, oli Pootsi poe juures kaine vaid kaupluse müüja. Tõsi, temagi pidas võimalikuks, et kauplusest paarisaja meetri kaugusel asuvas eramus, kus ohver koos juhtunu ajal haiglas olnud elukaaslasega elas, toimus kiremõrv.

Arvatava tapmise aegu koos alkoholi tarvitanud Toomase, Natalja ja hilisema ohvriga samas majas olnud Oliver Leas meenutas, et naised tülitsesid 31. mail kõvasti. "Olin sõbraga, kes magas ja oli väga purjus, teises toas," sõnas täna lõuna paiku ohvri kodu juures kasvuhoones peenraid kastnud Leas. "Nad karjusid kõvasti, kuid mingit rüselemist ma ei kuulnud. Ainult kisa."

Tapmise ajal suure tõenäosusega kuriteopaigas viibinud Lease sõnul on ta käinud ohvri kodu krundil tihti kasvuhoonet hooldamas. Pärnu Postimees trehvas meest kasvuhoones tänagi.
Tapmise ajal suure tõenäosusega kuriteopaigas viibinud Lease sõnul on ta käinud ohvri kodu krundil tihti kasvuhoonet hooldamas. Pärnu Postimees trehvas meest kasvuhoones tänagi. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lease jutu järgi valitses umbes kella 22ks majas vaikus. "Läksin teise tuppa vaatama," sõnas ta. "Tundus, et ta (ohver,  L. H.) magab toolil, pea oli poolpõigiti laua peal."

"Siis Toomas ütles, et visaku ma ta koju Selistesse, et ta ei taha enam juua," rääkis Leas, kelle hinnangul ajal, kui tema Toomasega majast lahkus, naine veel hingas. Ta täpsustas, et Natalja, kelle ta võttis hiljem tee äärest auto peale, oli lahkunud umbkaudu 15 minutit varem.

Segased asjaolud

Alles siis, kui Leas umbes kella 23 paiku majja naasis, avastas ta, et endistviisi toolil lebav naine on surnud. "Kontrollisin, kas ta hingab. Ei hinganud," kirjeldas ta hetke vahetult enne seda, kui ta numbril 112 kõne võttis. Samal ajal maganud endiselt teises toas umbjoobes mees, kes Lease sõnutsi toimunust aru ei saanud. "Politsei tõi ta majast välja, alles seal ta selgines pisut," selgitas Leas.

Leas rõhutas, et surnukehal puudusid vägivalla tundemärgid. "Mingit jälge tal küll polnud, et oleks torkehaav, kusagil verd või midagi sellist," kinnitas ta. "Nii palju kui mina kuulnud olen, oli tal sisemine verejooks."

Selle kohta, et Toomas olla võõrale naisele silma visanud, ei osanud Leas midagi kosta.

Lease sõnul läks ohvri elukaaslane, kes väidetava tapmise hetkel oli haiglas, uurimise ajaks Kihnu. "Majja uurimise ajaks ei lasta," sõnas Leas.
Lease sõnul läks ohvri elukaaslane, kes väidetava tapmise hetkel oli haiglas, uurimise ajaks Kihnu. "Majja uurimise ajaks ei lasta," sõnas Leas. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pootsi kaupluse müüjale olid kõnealused naised varasemast tuttavad. "Tean neid nii palju, kui nad siin poes käisid ja alkoholi ostsid," täpsustas ta.

Viimati nägi müüja naisi traagilise lõpu leidnud päeva hommikul, kui nad tõid poodi taarat. "Siis nad olid juba parajalt purjus," meenutas ta. Et naised olnuks tülis, poemüüja ei täheldanud. Naised ostsid õlut ja lahkusid.

Päev hiljem, kui Natalja ja Toomas poodi taarat viima läksid, küsinud poemüüja neilt, mis juhtus. "Ütlesid, et insult," lausus müüja.

Täna poe juures napsitanud kohalike andmeil on peale Natalja vahi all tema elukaaslane Toomaski. Prokuratuuri pressiesindaja Merzin seda fakti ei kinnitanud. Küll rõhutas ta, et täpsemaid asjaolusid juhtunu kohta avaldada ei saa, kuna uurimine alles käib. "See on ju nii värske sündmus," põhjendas Merzin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles