Pärnumaa 4H suvelaagri kava pani kokku läti neiu

Veste Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa 4H noored Lätis suvelaagris.
Pärnumaa 4H noored Lätis suvelaagris. Foto: Erakogu

Pärnumaa 4H noored olid Lätis suvelaagris, külastasid Läti 4H klubisid ja tutvusid Põhja-Läti vaatamisväärsustega, programmi pani eestlaste jaoks kokku Läti 4H noor Lolita.

Laagrisse sõitjad klubidest Kärmed Tootsikad (juhendajad Inga ja Ülo Raudsepp), Paikuse Lõvid (Tarmo Tõnismann), Positiivne (Karoliine Kask), Jõõprekad (Ülle Varik) ja Dixie (Sirje Kaska) külastasid kõigepealt Mazsalaca muuseumi.

Pärnumaa piirkonnajuhi Inga Raudsepa kirjelduse järgi oli esimeses ruumis üle tuhande hiire, osa neist mänguasjad, osa suveniirid, mõni väga unikaalne pärit Kanadast. Järgmises toas olid puuskulptuurid, iga kuju oma looga. „Toredalt sai nalja kuradikujudega,“ lisa ta.

Noortele oli huvitav ka jahitrofeede näitus. Raudsepa ütlust mööda sai selgeks nii mõnigi läti keelne sõna, näiteks ilves – lusis. „Sõidu ajal läti keelt õppideski jõudsime järgmisesse kohta – Koni veskisse. See on koht, kus siiamaani töödeldakse villa,“ rääkis piirkonnajuht. „Põhjalikult tutvustati veski ajalugu, näidati töövahendeid ja praegugi töötavaid masinaid, mis noorte silmade all tegid villast lõnga. Villapatju ja –tekke võis ostagi.“

Seejärel seigeldi Gauja jõeäärsel rajal. „Nooremad ja tugevamad valisid raja puude otsas. Väga uhke sõit köiel üle Gauja jõe võttis nii mõnelgi hirmujudinad peale. Kes aga kõrgust pelgas, sai paljajalu meelteraja läbida – see oli tõeline jalgade massaaž,“ jutustas Raudsepp.

Jaunlaicene mõisamuuseumis tutvuti mõisa ajalooga ja meisterdati pastlaid. „See oli vägagi täpne töö, sest kui juba valesti traageldasid, ei tulnud sealt sugugi pastla moodi töö välja. Aga mõnusa läti-eestikeelse õpetuse saatel valmisid kõigil pastlad, mille sai koju kaasa võtta. „Mõisaprouad“ näitasid noortele ka lihtsast rätikust orava meisterdamist,“ jagas Raudsepp muljeid.

Läti 4H Ziemeri klubi juhendaja Janis ja noored rääkisid oma tegemistest Lätimaal: kuidas nad tegelevad põllumajandusega, kaunistavad pühadeks ruume ja ootavad ühislaagreid. Koos meisterdati tore puust meene Eesti ja Läti sümboolikaga.

Esimene öö möödus Aluksne State gümnaasiumis. Aluksnes oli samuti, mida vaadata: värvilisi purskkaeve ja mõisaparki, mõisamuuseumi, jää- ja veinikeldrit, kus praegu on tutvustamiseks loomadele mõeldud arstitööriistad.  „Sealt võtsime ette matka saarele, kus igal täistunnil mängib sillal muusika. Istusime järve kaldal, kuulasime imelist muusikat ja jälgisime pardiema toimetamisi poegadega. Siis tuli aga tore katsumus noortele – ronida tuli vaatetorni. Sealt oli väga kaunis vaade kogu Aluksne linnale,“ kirjeldas Raudsepp.

Suvelaagrilised käisid veel Cesise lossis ja pargis, looduskaitse all oleva Eergli kalju juures. „Avanes lummav vaatepilt nii kaljudele kui jõele. Loodusrajal sai korjata metsmaasikaid ja mustikaid,“ ütles Raudsepp.

Seekord pakkus öömaja Liepupe ja Läti 4H juhendaja Baiba tutvustas ühtlasi oma klubi tegemisi.

Kolmnda päeva kavas olid Raudsepa jutu järgi Münchhauseni muuseum, Ainaži meremuuseum ja matk haruldasele Ainaži muulile.

Liepupe klubi juhendaja ja noortega loodavad Pärnumaa 4H liikmed kohtuda sügisel ühislaagris.

Pärnumaa 4H järgmine kokkusaamine on Tõstamaal noorteaktiivi korraldatavas laagris 15.–17. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles