Päästetöötaja: «kahjuks oli tema jaoks juba hilja.»

Teele Talve
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõstamaa alevikus Varbla maantee äärest leiab leinapärja ja küünlad. Need on sinna toonud lähedased, mälestamaks laupäeval samas paigas liiklusõnnetuses surnud noort meest.

«Magasime lapsega tagatoas, kui kuulsin suurt pauku. Mõtlesin esmalt, et puu on maja peale kukkunud,» meenutab Varbla maanteel elav Elen, kelle maja hoovi laupäeva varahommikul 25aastane Taavi oma BMWga sisse sõitis.

«Et mees oli siin lähedal päästeametis valves, helistasin talle. Ta rahustas mind ja kuna jäi vaikseks, mõtlesin, et äkki ma nägin seda unes ja proovisin magama jääda,» kõneleb naine ja ütleb, et see mõte kadus juba mõne minuti pärast, kui ta väljas kedagi oigamas kuulis. «Arvasin, et äkki keegi on purjus ja kukkus. Et ma olen väga kartlik, jäin teki alla ja helistasin uuesti mehele. Kartsin, et äkki tullakse mu aknale koputama.»

Eleni mees Rain oli kaasa kõne peale valmis juba välja sõitma, kuid nägi töökohast möödumas autot, mis tema kodumaja poole suundus. «Kuna mu töökoht asub siit 600 meetri kaugusel umbes, ütlesin naisele, et vaadaku, kas mööda sõitev auto peatub. Ja kui peatub, sõidan ma välja,» meenutab Rain.

Elen kiikas aknast välja ja nägi, kuidas auto hakkaski hoogu maha võtma. «Nägin, kuidas tee peal üks noormees kätega lehvitab, ja teatasin mehele, et midagi on valesti. Midagi on juhtunud,» ütleb Elen.

Oli juhus, et maja kõrval peatunud autos juhtus olema erakorralise meditsiini osakonnas töötav naine, kes kohe tegutsema asus, sest kiirabi hakkas kohale sõitma 50 kilomeetri kauguselt Lihulast.

Poolteise minuti pärast jõudis oma koduhoovi päästeametis valves olnud Rain. «Lõikasin juhi ukse lahti. Tundsin, kuidas ta pulss kadus. Kahjuks oli tema jaoks juba hilja,» tõdeb ta.

Kiiresti oli ka kohal mõne maja kaugusel elav Tõstamaa perearst Madis Veskimägi, kes autos kõrval- ja tagaistmel olnud noormehed üle vaatas. Ühel neist vigastusi ei olnud. Teine oli murdnud jalaluu. «See oli ikka väga õnnelik õnnetus neil, sest kiirus pidi väga suur olema,» räägib Rain ja ütleb, et kinni kiilunud spidomeeter näitas 125 km/h.

Suurt sõidukiirust näitavad kauni kodu tiitli saanud elamu hoovi kahjustusedki. Mahasõidetud raudaia tükid lendasid nii vastu majaseina kui magamistoa akendesse. Aiapostide telliseid võib leida nii naabri aia äärest kui mitmekümne meetri kauguselt. «Üks neist on lennanud isegi 43 meetri kaugusele,» näitab pereisa.

«Jumal tänatud, et need meie akendest sisse ei lennanud,» kõneleb Elen, kes pärast õnnetust magada saanud ei ole. «Mind kohutab endiselt mõte, et inimene suri minu akna all. Aed näeb välja, nagu oleks siia meteoriit langenud.»

«Ma olen teda tundnud 13 aastat ja mul ei ole temaga seoses ühtegi halba mälestust,» räägib Taavi sõber ja ütleb, et Taavi oli inimene, kes oli valmis teiste nimel iseenda tahtmised tagaplaanile jätma.

«Mäletan, et kord helistasin Taavile öösel murega, et olen autoga teele jäänud. Ise asusin Pärnust väljas Toris. Taavi tuli kohe,» jutustab sõber. «Ta vaatas mu auto üle ja sai kiirelt aru, et mul oli bensiin otsas. Tõi oma autoga kütust juurde ja sõit sai jätkuda.» Sõber lisab, et hiljem vahetas Taavi vabast ajast paagi tasemeandurigi ära, et ta enam säärase probleemiga tee äärde ei jääks. «Ja raha ta selle eest ei küsinud.»

Kaaslane ütleb, et sõbralik olemine aitas Taavil alati seltskonda sulanduda. «Tal oli väga hea huumorisoon,» kinnitab ta.

Sõbra arvamust mööda võis õnnetus juhtuda auto mehaanilise rikke pärast. «Aga vara on oletusi teha. Eks ekspertiis tee selle selgeks.»

Sõidukist leiti alkoholipudeleid

Pühapäeval kell 4.16 sai häirekeskus teate, et Tõstamaa alevikus Varbla maanteel on sõiduauto BMW teelt välja sõitnud. Esmastel andmetel tuli sõiduk Varbla poolt ja kaldus kurvis suure kiiruse tõttu vastassuunda ja seejärel tagasi pärivööndisse, paiskudes vastu aiaposte.

Pärnu politseijaoskonna juht Andres Sinimeri sõnas pühapäeval, et tegemist on väga traagilise õnnetusega. «Sõidukist leiti alkohoolsete jookide pudeleid ja on põhjust kahtlustada, et juht ei olnud kaine. Samuti ei kasutatud nõuetekohaselt turvavarustust. Suurel kiirusel kitsal asulateel kihutamine on äärmiselt vastutustundetu, kuna pannakse ohtu nii ennast kui kaasliiklejaid,» sõnas Sinimeri.

Õnnetuse täpsed asjaolud selgitab menetlus, mida juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Andmed: Lääne prefektuur

Copy

Märksõnad

Tagasi üles