Galerii: Vanalinna kooli õpilased külastasid ettevõtluspäeval asutusi ja ettevõtteid

, Pärnu Vanalinna kooli õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hakkab juba traditsiooniks kujunema, et ettevõtlusnädalal külastavad Vanalinna kooli õpilased Pärnumaa ettevõtteid ja asutusi.

Igale klassile oli kokku lepitud õppekäik ettevõttesse ja asutusse, eesmärgiga õppida tundma kodulinna tööandjaid ja tutvuda erinevate ametite ja elukutsetega.

Milliseid ettevõtteid ja asutusi siis sellel aastal külastati? Nimekiri oli pikk ja huvitav: kõige väiksemad ehk algklassid külastasid Pernova hariduskeskust ja Pärnu keskraamatukogu, kus loeti ette lugemiskoertele.

Esimese klassi lastele pakkus põnevaid tegevusi ka interaktiivne mänguruum

Musoonik. Alpakafarmis tutvusid nad farmitöö ja loomadega, Swedbank’is pangatööga, Aknakojas saadi aimu akende valmistamisest.

Veel külastati Pärnu noorte vabaajakeskust, Venuse bastioni sepikoda ja Pärnu uue kunsti muuseumi.

Vanemad klassid tutvusid põhjalikult järgmiste ettevõtetega: Wendre, Pärnu Vesi, Alice Tehnic, Pajo, Pomarfinn ja Oshino Electronics.

Pajo trükikojas sai näha raamatute, perioodikaväljaannete, ärikataloogide ja reklaammaterjalide trükkimist. Pomarfinis nägime jalatsite tootmise ja jalatsidetailide valmistamist.

Õpilastele tehti tehases põhjalik ringkäik ja anti üksikasjalik ülevaade nahkjalanõude tootmisprotsessist.

Elektronkomponente tootvas Oshino Electronicsis ootas õpilasi ringkäigu tehases, seejärel vaadati toodangut tutvustavat slaidikava. Põhiosas toodetakse seal autosalongi valgustust, aga ka prožektoreid, validaatoreid bussidesse ja parkimiskellasid.

Alise Tehnic tegi samuti ringkäigu terves tootmishoones. Selgitati ja näidati, kuidas metallist erinevaid detaile valmistatakse, kuidas pressimise teel metalli kuju muudetakse. Räägiti, kuidas laserkiired aitavad tööohutust tagada ja kui täpne ja vastutusrikkas töö see on. Selgus, et hea matemaatikaoskus on selles ettevõttes väga vajalik omadus.

4. klassi õpilased kohtusid Raio Piirojaga, kes rääkis sportlase karjäärist, spordi tähtsusest noorte elus ja ettevõtluspäeva raames ka ettevõtlusest ehk sellest, kuidas toita peret.

9. klassi õpilased külastasid Pärnumaa ettevõtlusinkubaatorit, mille ülesanne on aidata neid ettevõtteid, kelle ideed on jäänud teostusega jänni.

Inkubaatoril on kolm ruumi, mida ettevõtted saavad rentida. Kui rendiruumid on täis, aidatakse ettevõtteid virtuaalselt.

Lisaks abile ideede realiseerimisel, korraldab inkubaatori koolitusi ja praktikaid. Ettevõtlusinkubaator teeb koostööd Maarja-Magdaleena gildiga.

Gild korraldab töötubasid, alustades vaiba kudumisest lõpetades savist küünlaaluste voolimisega. Lisaks on inimestel võimalus gildimajas vanast esemest uus teha ja valmistada ehteid.

Gild müüb ehteid, vaipu, savist kujusid. Gildimeistrid ütlesid, et oma käega valmistatud asi kannab elamusväärtust. Esmalt võib tunduda ühe väikse asja eest 12 eurot palju, ent kui näha palju asja valmimiseks aega ja materjali kulub, pole enam midagi imestada.

Ettevõtlusnädalal sai iga meie kooli klass kogeda midagi uut ja teada palju põnevat ettevõtetest ning ettevõtlusest.

Tore, et õpime vahel ka väljaspool klassiruumi, kohapeal õpitu on arusaadavam, põnevam. Nüüd mõistan paremini, miks mul läheb elus vaja teadmisi ettevõtetest ja ettevõtlusest ning karjääriõpetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles