Vene saatkond taunis Harald Nugiseksi büsti avamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harald Nugiseksi pronksbüsti avamine Laupa põhikoolis.
Harald Nugiseksi pronksbüsti avamine Laupa põhikoolis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Venemaa saatkond kritiseeris teise maailmasõja ajal Saksa sõjaväes teeninud Eesti sõjaväelase, Pärnu linna ja  Pärnumaa vapimärgi kavaleri Harald Nugiseksi büsti avamist Järvamaal Laupa põhikoolis.

"See tseremoonia on veel üks katse heroiseerida natslikke kurjategijaid ja nende käsilasi. Kuidagi teisiti kui fašismi vastu võidelnute mälestuse teotamise ja mõnitamisena ei saa iseloomustada Laupal kõlanud selgitusi, et selle niinimetatud kangelase mälestuse põlistamine aitab õpilastes kasvatada isamaa-armastust," öeldakse esmaspäeval Vene saatkonna tehtud avalduses.

Järva Teataja järgi ütles Laupa põhikooli direktor Kaarel Aluoja reedel koolimajas büsti avamisel, et Harald Nugiseks on õpilastele suur eeskuju ja tema kuju tuletab neile meelde kunagisi kangelastegusid. Vene saatkond meenutas oma avalduses, et Nürnbergi tribunali otsused on endiselt jõus, muu hulgas kehtib kuritegelikele organisatsioonidele nagu SS-üksustele antud hinnang.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles