Rahvusmeened innustavad seltsi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmetsa külaseltsi maja käsitöötoas näitavad Lea Viik ja Reet Hollo (paremal) klaasist valmistatud meeneid.
Lemmetsa külaseltsi maja käsitöötoas näitavad Lea Viik ja Reet Hollo (paremal) klaasist valmistatud meeneid. Foto: Mailiis Ollino

Sanga karjamõisa teenijatele ehitatud maad ligi majas tegutseb MTÜ Lemmetsa Külaselts. Hoonel on uus katus, korralikud korstnad ja kiiskavad vihmaveetorud. Väljast paistab maja väike, kuid selle katuse alla mahub lavaga saal, mängunurgaga lastetuba, köök ja tegevustuba, sellest edasi teises otsas on äsja üles laotud kamin ja alanud saunaehituse ettevalmistus. Kodanikuühiskonna sihtkapitali toetusega seljatab külaselts piirkonna majandiaegsete korrusmajade elanike ihuharimise mure, millest nad arengukava koostajatelegi märku andsid.

Paksude seintega kivimajas on külaseltsi liikmed loonud oma kätega hubasust nii palju kui võimalik 2008. aastast, mil nad said hoone omanikeks. Isegi põrandaharja pikk vars on siin õide löönud: sellele on joonistatud rohelised lilleõied. Tibukollaseid aknakardinaid ilmestab rahvuslik muster, võilillevärvi toolide seljatugesid kaunistavad roosid.

“Kollane on meie üks sümbolvärve, kasutame seda igal pool. See on ju nagu päike: soe, särav,” räägib Lea Viik, kes on külaseltsi juhatuse liige. “Aga need toolid on Audru sovhoosi klubi toolid, mis visati sealt välja. Külanaised korjasid need enda juurde. Põhjariie on uus pandud, jalad üle värvitud ja seljatoed salvrätitehnikas tehtud. Heili Rivimets valdab meil dekupaaži, on ise ennast koolitanud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles