Seletamatuses aimub erakordsust

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Võitle või põgene” refleks käivitub inimestel alati, seda ei saa välja lülitada. Ent endas minevikuvarje kandva Mari (Liis Karpov) sõnu ei tee noored algul märkamagi.
“Võitle või põgene” refleks käivitub inimestel alati, seda ei saa välja lülitada. Ent endas minevikuvarje kandva Mari (Liis Karpov) sõnu ei tee noored algul märkamagi. Foto: Gabriela Liivamägi

Pärnu Endlas esietendunud tume põnevik “Et sa kaotaksid kõik” seob tänapäeva ja kauge mineviku haaravaks looks ja annab järelemõtlemise ainetki.

Näidendi teksti autor kirjanik Jan Kaus on lubanud nii lavastaja Jaanika Juhansonil kui kogu trupil tekstiga tööd teha määral, et nad on lavastuse võrdväärsed kaasautorid.

Teadlikult mängitakse õudus- ja põnevuslugudele omaste võtete ja süžeekäikudega, paralleelid on vahel äratuntavadki – eeskätt kindlasti Oscar Wilde’i jutustus “Canterville’i lossi vaim”, kus kohtuvad meie ratsionaalne mürarikas ja pealiskaudne kaasaeg ja salapärane vaimude maailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles