Kupeldatav ravis teenistuse eest hambaid (4)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Pärnu Laine külalistemaja töötajate vihje politseile algatas uurimise, mis lõppes 57aastase mehe süüdimõistmisega elukaaslase kupeldamises.

“Politsei poole pöördusid majutuskoha tähelepanelikud töötajad, kes märkasid oma asutuses prostitutsiooni vahendamisele viitavat tegevust,” kinnitas Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Nils Sempelson. “Infot kontrollides selgus, et mees on samasuguse teoga varemgi politsei huviorbiiti sattunud ja et kahtlustel võib olla tõepõhi.”

Mullu 7. veebruari pärastlõunal külalistemajja saabunud toona 56aastane Mati Tapo ja 30aastane naine olid broneerinud toa üheks ööks. Et naine jäi sinna üksi, kandis ta registreerimislehele oma andmed.

Külalistemaja administraator nentis ütlustes uurijatele, et naine jättis endast lohaka mulje. “Tal olid koledad hambad ja mustad küünealused,” rääkis ta. “Küüned olid ebaühtlase pikkusega.”

Mati väitis, et on kogu aeg toas olnud ja et üks mees oli naise vend, teine töökaaslane. Ütlesin, et saan aru küll, mis toimub. Administraator

Ühtäkki peatus maja ees hosteli töötaja hinnangul kallimat sorti auto, millest väljunud hästi riides mees läks otsejoones sellesama naise tuppa. “Ma küll ei näinud, kuidas ta tuppa sisenes, kuid ülejäänud toad olid selles koridoris tühjad ja uksed lukus,” täpsustas ta.

Mees viibis toas umbes pool tundi. Seejärel läks ta tagasi autosse, kuhu Tapo talle järgnes. “Midagi nad seal askeldasid,” meenutas administraator. “Ma väga hästi ei näinud, mis seal toimus, kuid tundus, nagu keegi oleks midagi taskust välja võtnud.”

Ligemale poole tunni pärast saabus järgmine auto. Sellest väljunud noorepoolne mees suundus toa poole äsja vastuvõtulauda külma ruumi üle kurtma tulnud naisega.

“Kuhu nüüd!?” päris administraator.

“Ta tuleb korra minu juurde, meil on tööasjad,” vastas naine.

Töö sai tehtud umbes 20 minutiga. Vastuvõtulauast möödudes viisakalt head aega öelnud noormees lahkus, peatades auto enne ärasõitu korraks külalistemaja nurgal.

Majutuskoha administraator ja koristaja märkasid, et Tapo käis salapäraste härraste külastuste aegu sisse ja välja teise korruse rõdu kaudu. Numbrituppa naasis ta siis, kui naine oli läinud pärast meeste lahkumist rõdule suitsetama ja helistama.

Administraatori mõõt sai täis. “Küsisin, mis mehed siin käivad, kui Matit toas pole,” meenutas ta uurijatele. “Mati väitis, et on kogu aeg toas olnud ja et üks mees oli naise vend, teine töökaaslane. Ütlesin, et saan aru küll, mis toimub.”

Administraator käskis moraalitutel kundedel kiiremas korras ära minna ja teatas, et neid ei oodata tagasi.

Tapoga ligemale kolm aastat koos elanud naine tutvus mehega portaali Iha.ee kaudu ja kolis õige pea tema juurde Raplamaale. Umbes aasta hiljem mehe nime guugeldades sai ta teada, millega elukaaslane on tegelnud.

“Ta rääkis mulle, et on olnud kupeldaja, kuid jäin ikkagi temaga elama,” lausus naine. “Kui esimest korda Matiga kokku sain, olin juba rase. Ta oli nõus võtma lapse enda nimele. Mati juurde kolides võtsin kaks ülejäänud poegagi kaasa. Ta oli lastele väga hea isa.”

Mõttele hakata end müüma tuli naine oma juttu mööda ise. Nii pannudki ta Iha.ee-sse kuulutuse ja pildi endast.

Kuni kolm korda nädalas sõitis ta Pärnusse, et kohtuda seksiostjatega Estonia spaa privaatsaunas. Üksteise järel kõige rohkem kolme meest teenindanud lõbunaine küsis klientidelt 80 eurot tunnis. Saunapäev võis kesta kuni viis tundi.

Ehkki avalik naine pole raha lugenud, usub ta, et teenis üle 1000 euro kuus. “Enda müümise eest saadud raha olen kasutanud oma hammaste kordategemiseks,” kõneles ta ülekuulamisel. “Samuti ostsin endale ja lapsele tahvelarvuti ja uue pliidi.”

Ideele katsuda õnne külalistemajas tulnud prostituut samuti ise. “Mõtlesin, et seda kõike oleks mugavam teha toas, mitte saunas,” põhjendas ta.

Lõbunaise väitel oli elukaaslane tema tegevusest kogu aeg teadlik, kuid “ei pannud sellele kunagi kätt ette”. Nii sõidutanud mees teda pidevalt Pärnusse klientidega kohtuma ja hiljem tagasi koju.

Ehkki prostituudi jutu järgi juhtis elukaaslane üksnes autot, tunnistas ta sedagi, et Laine külalistemaja administraator andis talle nurgapealse toa Tapo nõudmisel. Väidetavalt ronis mees sinna aeg-ajalt kontrollima, kas naisega on kõik korras. Korra viinud ta kallimale kohvi.

Pärast kahe kundega piirdunud päeva külalistemajas üüris naine Paides Suur-Aia tänaval korteri. Seal sai ta mehi rahuldada umbes kaks kuud, kuni naabrid hakkasid politseisse kaebama ja kohalik konstaabel koputas paaril korral uksele.

Politseinik heitis naisele ette, et tema pool käib kahtlaselt palju inimesi. “Konstaabel ütles, et kui ta peab kolmandat korda tulema, alustatakse menetlust,” meenutas kehamüüja aega, misjärel lõpetas üürikorteris kartusest tegevuse.

Nüüd hakkas prostituut ise klientide juures käima. Enamasti sõitis ta tiiraste meeste ja kodu vahet bussiga, kuid mõnikord pakkus elukaaslane talle küüti.

“Enamiku klientidega saime kokku autos ja tegime seal oma asjad ära,” sõnas lõbunaine. Klientidega internetis suhtlemiseks kasutas ta enda väitel elukaaslase mobiili ja oma tahvelarvutit.

Kuigi Tapo karistus sõlmiti kokkuleppena, ei võta mees kupeldamist omaks. “Kui oled olnud inimesega suhtes, siis oledki juba süüdi,” avaldas Tapo Pärnu Postimehele oma versiooni. “Ei olnud mõtet seal vaielda. Ütlesin, et võtan oma töötunnid ja elan edasi. Mul pole selleks raha, et saaksin maksta advokaatidele kümneid tuhandeid.”

Suvepealinna pidevat väisamist on ta uurijatele põhjendanud autoteeninduses käimisega, naine tulnud temaga üksnes kaasa.

Tapo märkis ülekuulamisel, et ta läks elukaaslasega tema tegevusest kuuldes lausa tülli, kuid nad rääkisid asjad selgeks. “Ta ütles, et seksib klientidega ainult kondoomiga ja raha pärast,” põhjendas ta leebumist. “Ma teadsin, et ta tegeleb prostitutsiooniga, kuid mina teda ei aidanud.”

Ometi on esitatud kohtutoimikus lehekülgede viisi väljavõtteid telefonivestlustest ja SMSidest, kus parasjagu kodus lapsi kantseldav või spordivõistlusel viibiv Tapo uurib armsamalt päeva jooksul käinud seksiostjate kohta ja annab korraldusi. Samuti keelitab ta naist jätkama, kui too ütleb, et ei soovi enam prostituut olla.

“Ei läinud kaubaks või?” päris Tapo ühes kõnes.

“Ei läinud kaubaks jah,” vastas naine. “Sest sel pildil polnud mina.”

“Nojah, ma ju räägin sulle, et pead enda eest rohkem hoolitsema. Eks ta nii ole, kui kõigile oma hambutut naeratust näitad.”

“No aitäh! Kahjuks ma pole täna kordagi naernud.”

“No ma lihtsalt ütlen: on võimalus, et ehmatad kliendid ära. Ära ainult tigedaks saa. Mina pole süüdi, et nii läks.”

“Aga ta oleks võinud natukenegi mainida, et ei taha tulla. Mida ta, kurat, raiskab mu aega!”

“Ta ei taha tulla? Ta ju tahtis tulla, aga kaup ei olnud see, mida ta tahtis. /.../ Aga selge, oled siis natuke puhata saanud. Loodan, et see sukavend tuleb. See on muidu kahe tunni mees.”

Tapo eitab naisele juhtnööride andmist. “Ta oli oma kohtumisi kirja pannud ja paberi koju unustanud,” selgitas ta. “Siis ta helistas mulle ja ma lugesin talle sealt ette.”

Asjaolu, et enamasti helistas ta ise naisele, põhjendas Tapo nii: “Loomulikult ma helistasin talle mitu korda. Tal oli vaja oma võlg maksta. Tahtsin teada, kas ta on juba raha kokku saanud ja saab koju tulla. Mina pidin kodus last hoidma ega saanud töölgi käia.”

Tapo mainis, et enam ta kõnealuse naisega koos ei ela.

Pärnu maakohus mõistis Tapole aasta vangistust, kuid asendas selle 360 tunni üldkasuliku tööga. Kohtuotsuse jõustumisest 23. veebruaril peab süüdimõistetu alluma aasta vältel kriminaalhooldaja kontrollile.

Kriminaalbüroo juht Nils Sempelson polnud nõus üksikasjalikult avaldama, kuidas politsei kupeldaja vahele võttis, kuid tõi esile, et tõendeid kogudes tuli olla leidlik. “Võtsime jälgede segamiseks kasutusele mitu meedet, millest tuli olukorrast tegeliku pildi saamiseks läbi näha,” sõnas Sempelson. “Taktikat, kuidas oma tegevust varjata, muutsime tõendite kogumise ajalgi.”

Kriminaalbüroo juht tänas inimesi, kes politseile oma kahtlustest teada andsid. “Inimkaubandusega seotud kuriteod on väga tõsised ja ühiskonnas peab valitsema üksmeel, et selline käitumine pole lubatud,” lausus Sempelson. Ta lisas, et vähim, mida avalikkus saab teha, on tähele panna.

Politsei ootab tähelepanekuid ja kahtlusi kuritegudest Lääne prefektuuri vihjemeilil laane.vihje@politsei.ee või telefonil 444 6555.

Meelitas alaealisi prostituudiks

Pärnu maakohus mõistis Mati Tapo 2009. aastal süüdi mitme alaealise prostituudiks meelitamises. Ühtlasi pidas mees bordelli täiskasvanud lõbunaistega.

2007. aastal ahvatles Tapo alaealisi asuma tööle tema massaažisalongi. Ta kaasas kaheksa 14–17aastast neidu töötama sensuaalse massaažiteenuse sildi all prostituutidena, lubades neile head sissetulekut.

Peale selle osutasid neiud Pärnus seksuaalteenuseid Tapo antud elamispinnal. Klientide leidmiseks pani kupeldaja ajalehte sensuaalse massaaži kuulutusi.

Massaažikuulutustega leidis Tapo kliente 11 täisealisele naiselegi. Seegi bordelliäri tegutses ühes Pärnu korteris.

Kohus mõistis Tapole tookord viis aastat ja viis kuud vangistust. See jäeti nelja-aastase käitumiskontrollita katseajaga täitmisele pööramata.

Helga Aadamsoo. / PP
Helga Aadamsoo. / PP Foto: PP

Helga Aadamsoo, kriminaalasjas riiklikku süüdistust esindanud prokurör:

Juhtum, kus mees kupeldab oma naist, on erandlik.

Isiku mõjutamine prostitutsiooniga jätkama on selle kuriteokoosseisu kõige kergem tegu, mille eest on seadusandja näinud leebeima karistusena ette rahalise karistuse. Selle saaks mõista inimesele, kes pole varem prostitutsiooni vahendamisega kokku puutunud, kuid Mati Tapo pole selline isik. Eelmisel korral mõisteti talle karistus tingimuslikult, kuid seekord määrati karistuseks aasta vangistust.

Siiski võimaldab seadus enne inimese vanglasse panemist asendada karistus tasustamata üldkasuliku tööga (ÜKT). Menetluse käigus polnud märgata, et Tapo tegevus olnuks naise suhtes füüsiliselt vägivaldne. Peale selle ei ohustanud mehe tegevus ühiskonda. Nendel põhjustel taotlesin kohtult Tapole mõistetava vangistuse asendamist 360 tunni ÜKTga.

Kui süüdlane hoiab üldkasulikust tööst kõrvale, ei järgi kontrollnõudeid või ei täida talle pandud kohustusi, pööratakse vangistus kriminaalhooldaja ettekande alusel täitmisele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles