Rail Balticu alune maa tuleks õiglaselt hüvitada

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Isanda talust jäävad raudteerööpad 150 meetri kaugusele.
Urmas Isanda talust jäävad raudteerööpad 150 meetri kaugusele. Foto: Mailiis Ollino

Rail Balticu alla jääva maa võõrandamiseks tänavu ei lähe, ent omanikud on mures, kuna rööpad lõikavad paiguti krunte pooleks ja kiirraudtee vähendab paiga väärtust. Seetõttu loodavad elanikud, et riik ostab või vahetab hakitud maa välja.

Tahkuranna vallas ei jää Rail Balticu teekoridori eramaad, vaid kaks kokku 14 elamukrundiga arendust. Neist ühte on vald investeerinud tee, elektriliini, kanalisatsiooni ja veetorustiku rajamiseks. Vallavanem Karel Tölbi väitel pole vald vastu, et raudtee arendust läbib, sest see ongi loogilisem asukoht. Aga sel juhul tuleb riigil arendus täielikult kinni maksta, sest krunte ei saa enam otstarbekalt kasutada ega müüa ja kindlasti langetab raudtee elamumaa hinda. “Kui riik leiab, et need on jätkusuutlikud, võõrandagu kõik kinnistud ja müügu ise,” pakkus Tölp.

Surju põllumajandusliku osaühingu juhi Hannes Isanda sõnutsi lõikab Rail Baltic nende 45hektarise põllu diagonaalis pooleks ja riivab väiksemaid kinnistuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles