Veerand Pärnu elanikest teab ohtlikest ainetest

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem seostatakse ohtlikke aineid pestitsiidide, puhastusvahendite, näiteks toru- ja ahjupuhastusvahendite ning ehitusmaterjalidega. Foto on illustreeriv.
Kõige rohkem seostatakse ohtlikke aineid pestitsiidide, puhastusvahendite, näiteks toru- ja ahjupuhastusvahendite ning ehitusmaterjalidega. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

MTÜ Balti Keskkonnafoorumi ja Pärnu linnavalitsuse tellimusel korraldatud uuringu tulemustest selgub, et iga neljas Pärnu elanik peab end hästi või väga hästi informeerituks ohtlikest ainetest, mida võib leiduda iga päev kasutatavates toodetes.

Uuringust selgub, et keskmisest teadlikumad on 20–29aastased naised ja pered, kus kasvavad 7–12aastased lapsed. Ohtlikest ainest väheteadlikuks või üldse mitte informeerituks peavad end leibkonnad, kus lapsed on üle 12aastased.

Kõige rohkem seostatakse ohtlikke aineid pestitsiidide, puhastusvahendite, näiteks toru- ja ahjupuhastusvahendite ning ehitusmaterjalidega. Pärnakate meelest ei sisalda argised hügieenivahendid (hambapasta ja dušigeel), kosmeetika, tekstiilitooted ja mänguasjad muude tootekategooriatega võrreldes nii palju ohtlikke aineid.

75 protsenti vastanutest pöörab öko- või ohumärgistele tähelepanu mõnikord. Alati või sageli jälgib ökomärgiseid 37 protsenti Pärnu elanikest ja ohumärgiseid iga teine. Samuti pööratakse tähelepanu toodete koostisele: sageli või alati tutvub koostisosadega iga teine uuringus osalenu. Kõige enam pööravad sellele tähelepanu 20–29aastased vastajad.

Uuringu täpsema kokkuvõte leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles