Tori kandis teeb mõmmik pahandust

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Tori ümbrusse on kolinud sealkandis haruldane karu, kes on mitmel korral käinud kohalike mesitarude kallal paha peal.

Eelmise kuu alguses käis ott vaid nädalase vahega Oore külas Arvo Kase metsa alla viidud mesipuu kallal.

“Kui päts esimest korda taru kallal käis, tegi ta puhta töö: kõik kärjed olid laiali loobitud,” rääkis Arvo abikaasa Koidula. “Arvo pani siis taru taas püsti, aga nädala pärast oli karu uuesti platsis. Siis oli ta taru viis meetrit eemale tassinud ja selle ümber lükanud.”

Pärast teist tarurüüstet tõid Kased mesipuud metsa äärest ära. “Kui otil on tee tarude juurde selge, tuleb ta jälle,” märkis Koidula Kask.

Kohaliku jahiseltsi liikme Uno Kase teada on Tori ümbruses tegutseva mesikäpa paturegistris kolm mesitarude lõhkumist. Kolmas kord käis ta jahimehe jutu järgi taru kallal eelmistest mesipuudest umbes kilomeetri kaugusel.

Kase sõnade kohaselt on päts elama asunud ilmselt kusagile Suigu tee äärsesse metsa. “Sealkandis on teda nähtud ja tarudeni, mille kallal ta käis, pole sealt üle põldude pikk maa,” seletas ta.

Uno Kask märkis, et karu on Tori kandis haruldane asukas. “Meie kandis pole neist varem kuulda olnud, karude elupaigad jäävad rohkem Kikepera poole,” lausus ta.

Hiljuti Tori metsadesse kolinud mõmmik on jahimehe arvates ilmselt kaheaastane, kelle ema on pesakonnast minema ajanud.

Oma silmaga pole jahiseltsi liige kodukandi uusasukat näinud. “Olen õhtuti mitu korda autoga metsas sõitnud, aga karuga kohtunud ei ole. Tundub, et tema liikumispiirkond on küllalt suur ja temaga kohtumine pigem õnneasi,” tõdes ta.

Kas metsaotile hakatakse jahti pidama, ei osanud Uno Kask öelda. “Karujahihooaeg algab augustis. Kui karu hakkab palju pahandust tegema, antakse luba kergemini,” kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles