Hiigelsumma varastanud töötaja raiskas kogu raha (5)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Pärnu vanametalli töötlemise ettevõttest OÜ Tolmetex nelja aasta jooksul 170 000 eurot varastanud 36aastaselt raamatupidajalt Katrin Kokalt pole tagasi nõuda midagi, sest naine kulutas pihta pandud raha nii, et jäi puudugi.

“Ta oli kõikide arvates tore ja sõbralik inimene, kes oli ettevõtte hing, aitas kõiki,” meenutas helgete sõnadega Kokka omaaegne töökaaslane. Rahvusvahelise ettevõtte Pärnu kontoris raamatupidaja abina töötanud Kokk jõudis firmas tegutseda seitse aastat, millest suurema osa ajast õnnestus tal kõigile märkamatult raha varastada.

Kolleegid midagi kahtlast ei märganud. Silma jäi vaid see, et Kokk viibis vahel kaua kontoris, armastas tööd teha üksi ja käis tööl vaid taksoga, mis näis rahalises mõttes ebapraktiline.

Üleüldse oli Koka elu tema palganumbriga vastuolus: naine elas tööandjalt võetud raha abil märgatavalt pillavat elu. Hiljem selgitas Kokk politseile, et kogu raha kulus isiklikuks tarbeks: suuremalt jaolt riietele, jalanõudele või reisidele.

Hiljem selgitas Kokk politseile, et kogu raha kulus isiklikuks tarbeks: suuremalt jaolt riietele, jalanõudele või reisidele.

Kõikide varguste asjaolude loetlemiseks jääks leheruum kitsaks: lihtsalt öeldes tasus Kokk klientide esitatud arveid kaks korda. Esimene kord maksis ta summa endale, teine kord, kuu-kaks hiljem, kliendile.

Täpsemalt kandis ta klientidele mõeldud raha otse enda raamatupidamisettevõttele OÜ Nupsten.

Pärast seda muutis Kokk raamatupidamisarvestust nõnda, et puudujäägid ja topeltmaksed seal ei kajastuks.

Raamatupidaja kasutas ära tõiga, et Läti emafirma ei kontrollinud kordagi pangaväljavõtteid digitaalsel kujul, vaid trükitud dokumente, mille Kokk ise koostas.

Neil paberitel asendas ta oma firma nime mõne kliendi ettevõttega ja mängis sentidega, et topelt makstud summad välja ei paistaks.

Raamatupidaja oli võltsimises ja skeemitamises nõnda osav, et ükski audit ega aruanne tuvastanud anomaaliaid ega sedagi, et raha järjepidevalt tundmatu raamatupidamisfirma kontole kantakse.

“Ma pole nii hästi organiseeritud vargust varem näinud,” kirjutas pärast skeemi välja tulemist raamatupidamist üle vaadanud töötaja ülemusele.

Aasta-aastalt muutusid summad suuremaks ja ülekanded tihedamaks. Varas muutus lohakaks.

2015. aasta lõpus läks Kokk aga puhkusele ja tema asendaja sai enda kasutada Tolmetexi pangakonto, mis üldjuhul oli Koka hallata.

Raamatupidajat asendanud töötaja avastas pangast klientide nimekirjast tundmatu Nupsteni nime. Tausta kontrollides selguski, et kahtlane ettevõte, millele Tolmetex pidevalt raha üle kannab, kuulub raamatupidajale.

Niiviisi jälgi ajades tuvastasidki töötajad varguse ja võltsitud dokumendid.

Kokk kandis nelja aasta jooksul oma firma kontole 173 000 eurot, mille ta kandis edasi isiklikule kontole või võttis välja sularahas.

Kui omastamine 2015. aastal välja tuli, tunnistas Kokk oma süüd kohe. Ainuke mure oli selles, et ta oli kogu raha vahepeal ära kulutanud ja suurt summat ta enda sõnutsi tagasi ei ole võimeline tasuma.

Laenude abil suutis ta varasemale tööandjale tagasi maksta üksnes 10 700 eurot.

Ettevõte andis politseile kuriteost teada ja peagi mõistis Pärnu maakohus eksraamatupidaja omastamises süüdi, mõistes talle kokkuleppemenetluses kaks aastat vangistust, kuid seda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Samuti mõistis kohus naiselt Tolmetexi kasuks välja ülejäänud summa ehk 161 000 eurot.

Kriminaalasja juhtinud prokurör Pille Juhkov selgitas, et summa kasvas nõnda suureks seetõttu, et raamatupidajal õnnestus vargust varjata aastaid. Samal ajal leiab prokurör, et pigem lükkas Kokk dokumentide võltsimisega kuriteo avastamist vaid edasi.

“Kui kahtlus raha ebaõige kasutamise kohta juba tekkis, oli see võimalik üsna kiirelt avastada ja seda tõendada,” märkis Juhkov.

Selle kohta, kuidas kulgeb raha tagasimaksmine, ei too kumbki osapool selgust.

“Olen kohtus oma ütlused andnud ja kasutan enda õigust mitte kommenteerida,” kostis Kokk Pärnu Postimehele. Samuti ei soostunud ajakirjanikuga rääkima Tolmetexi esindajad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles