Bergmann avab kosmilise köögi

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

4. oktoobril 1957 lennutati kosmosesse esimene Maa tehiskaaslane Sputnik 1. Sellest päevast sai alguse suurriikide võidujooks kosmosevallas. Hiljem paugutati orbiidile lemmikloomi, jäädvustati Kuu varjatud külge, lähetati kosmosesse nii mehi kui naisi, inimjalg astus Kuu pinnale, loodi esimene rahvusvaheline kosmosejaam.

60 aastat hiljem oleme jõudnud kosmoseajastusse 4.0, kus kaasalööjate ring pidevalt laieneb, kosmoserännakud ja avastusretked ei ole enam üksikriikide eksklusiivne võimekus. Võidujooksus spurdivad kaasa akadeemilised haridusasutused, eraettevõtted, töösturid, kosmoseturism on juba käeulatuses.

Abstraktsest ja kättesaamatust kosmoseruumist hakkab saama midagi käega katsutavat ja personaalselt kogetavat. On üsna tõenäoline, et enamik meist ei jõua suurt kosmosereisi tuusikute hinnasula siiski ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles