Rästikuhammustus vajab kiiresti ravi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu varasematel aastatel on tänavu mitmesse Eesti haiglasse jõudnud rästikult salvata saanud inimesi.

“Kuna rästikult hammustada saanud inimese olukord võib halveneda minutitega, tuleb ta kiiresti raviasutusse viia, veel parem oleks kiirabi kohale kutsuda,” ütles Hiiumaa haigla kirurg Inge Talts.

Taltsi hinnangul on tänavu saarel salvatuid olnud, võrreldes eelnevate aastatega, mõnevõrra rohkem: siiani kümmekond juhtu. Kõik kannatanud on terveks saanud.

Mürgise hammustuse korral on inimesel tarvis ohtralt vedelikku, vajadusel ka ravimeid. Kui vererõhk on väga alla läinud, antakse sellisele patsiendile peale allergiaravimite adrenaliini.

Taltsi sõnutsi on tegu tüüpilise šokiga, kus langeb vererõhk ja aju ei saa enam küllaldaselt hapnikku. Inimene kipub minestama, ta ei seisa püsti ja võib oksendada. Ravi ongi rohkem sümptomaatiline ehk ravitakse haigusnähte. Kohe pärast hammustust on soovitav sellele kohale külma peale panna.

Hammustuse mõju sõltub nii inimese organismist kui rästikust. Esimest korda salvamisel on ussi mürk kange, korduval hammustamisel järjest lahjem. Tugevamad panevad ussihammustusele paremini vastu, aga näiteks lastele võib see eluohtlikuks kujuneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles