Neljas Sein toob külalisetenduse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimiosas astub üles Margus Prangel (paremal), tema sõpra Armandi mängib Eduard Salmistu.
Nimiosas astub üles Margus Prangel (paremal), tema sõpra Armandi mängib Eduard Salmistu. Foto: Roomet Villau

Esmaspäeva, 20. veebruari õhtul mängib projektiteater Neljas Sein Pärnu Endla teatri Küünis lavastust „Tere õhtust, Léon!“.

Näidendi autor on Prantsuse näitekirjanik ja filmistsenarist Jean Cosmos. Eesti kinopublik mäletab ehk 1990. aastatel meie kinodes jooksnud mõõga ja mantli filmi „D’Artagnani tütar”, millele ta kirjutas stsenaariumi.

„Tere õhtust, Léon!“ oli Cosmosel algul mõeldud raadiokuuldemänguna, mis läks eetrisse 1970. aastal, ja juba aasta hiljem vändati see telefilmiks.

Näidendit võib pidada kriminaaldraamaks või pigem kriminaalkomöödiaks. See räägib kahest Prantsuse külamehest, kes omal ajal käisid koos koolis ja nüüd, elades naaberkülades, väga tihti kokku ei puutu. Ühel õhtul tulebki nimitegelasele Léonile külla lapsepõlvesõber ja klassivend Armand, kelle külaskäigu peamine põhjus on tingitud ametist: ta on kindlustusinspektor.

Léon on oma talumaja lähedal juhtunud avarii pealtnägijana andnud sandarmitele tunnistusi, kuid selgub, et ta on veidi vassinud. Peale selle on majaperemehe äsja hüljanud noor ja nägus elukaaslane. Klassivend soovib vana sõpra aidata, kuid visiidi üks põhjusi on ka uudishimu, milles ei puudu tubli annus kahjurõõmu.

Õhtu edenedes selgub üha uusi fakte ja jahmatavaid üksikasju nii avarii kui elukaaslase kohta. Üle keskea meestel, kes lapsepõlvesõprusele vaatamata puutuvad kokku harva, on, mille üle järele mõelda. Vastastikused suhted külakogukonnas ja peres, suhted naistega – kõik see paneb mehed segastesse olukordadesse.

Teatri Neljas Sein lavastus „Tere õhtust, Léon!“ on sündinud rühmatööna. Nimiosas astub üles vabakutseline näitleja Margus Prangel, kes teeb kaasa paljudes Eesti draamateatri ja teatri R.A.A.A.M etendustes ja teleseriaalides. Ta koolipõlvesõpra Armandi mängib Eduard Salmistu Rakvere teatrist.

Kõnealuse tüki esietendus oli 14. jaanuaril Rakvere teatris. Nüüd jõuab lavastus Pärnu vaatajate ette. “Võimalik, et Pärnus on seekordne etendus ainuke,” tõdes projektiteatri Neljas Sein algataja, Pärnus tegutsev vabakutseline ajakirjanik ja kunagine näitleja Viktor Kaarneem.

Pärnu publikule peaks näidend tema sõnade kohaselt olema tuttav: Endla teater mängis seda nime all „Õhtust, Léon!“ paarkümmend aastat tagasi, lavastajaks Vello Rummo, rollides Feliks Kark ja Jüri Vlassov.

Neljas Sein sündis läinud kevadel, kui algasid ettevalmistused selle lavastuse väljatoomiseks. Idee pärineb Viktor Kaarneemelt, teatrit veavad Kaarneem ja Priit Pärna, kunstnik on Kaarneeme vend Aleksander Jakovlev, kes on Eesti kunstiakadeemia õppejõud.

Teatrikriitik Veiko Märka märgib Rakvere teatris esietendunud lavastuse kohta Sirbis, et mõlema näitleja mäng on suurepärane. “Domineerib vaikne psühholoogiline pinge, mille tekitaja on üsna loomulikult üks naine, Lucienne, kes kaht meest nii liidab kui lahutab,” mainib ta.

Näidend on kahes vaatuses ja neljas pildis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles