Tervisehäda võib peituda pokaalis veinis või klaasis õlles

, Tervise arengu instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda, et kõrvetiste, nahalööbe või kõrgenenud vererõhu põhjus võibki peituda liigses pokaalis veinis või õlles, tasub igaühel teada ja nendesse märkidesse tõsiselt suhtuda.

Alkohol jõuab seedetraktist vereringe vahendusel kehas kõikjale. Seetõttu võib liigne alkoholitarvitamine tekitada sümptomeid samuti kogu kehas: peast sõrmeotste ja varvasteni välja. Ometi ei ole siin võimalik välja tuua mingit kindlat reeglit või järjestust, kellel kui pika aja järel millised sümptomid ilmnevad.

Mis laadi probleemid alkoholist tekivad, sõltub vanusest, soost ja tervislikust seisundist. Oma osa on geneetilistel teguritel, perekondlikul eelsoodumusel ühe või teise haiguse tekkeks ning muudest eluviisist tulenevatel teguritel. Samuti mängib olulist rolli see, kui sageli ja kui suuri alkoholikoguseid tarvitatakse ning kui pikk alkoholi pideva tarvitamise aeg on seljataga.

Kui terve täiskasvanu joob vahel klaasi veini või õlut, ei teki sellest tervisele pöördumatut kahju. Alkoholist tingitud tervisehäirete tekkel on kumulatiivne efekt. See tähendab, et kui alkoholi tarvitada iga päev aastaid, võib see jätta jälje kuhu iganes: seedetraktile, südame-veresoonkonnale, psüühikale, närvisüsteemile ... Mõni tervisehäire tekib kümneaastase napsitamise tagajärjel, mõne tekkeks piisab aastast.

Kõrvetistest maksa kahjustumiseni

Alkoholi liigtarbimine kahjustab seedetrakti, mis võib avalduda selliste häiretena nagu kõrvetised ja reflukshaigus. Inimene tunneb sel puhul valu ja kõrvetust ülakõhus, rinnaku taga või kurgus.

Alkoholi tarvitamisele järgnenud ülakõhuvalud koos iivelduse ja oksendamisega võivad viidata mao või pankrease kahjustusele. Kõhulahtisus ja suurenenud kõhugaasid on seotud alkoholi toimega peensoole limaskestale, samuti tekivad need nähud kroonilise pankrease kroonilise korral.

Maksas toimub alkoholi kui toksilise aine lõhustamine. Maksakahjustuse ehk maksa alkoholtõve teke (rasvmaks, hepatiit, tsirroos) võib teatud ajani kulgeda selgete märkideta. On teada, et enamikul inimestest, kes kuritarvitavad alkoholi, tekib rasvmaks. Maksa töö halvenedes ilmnevad vere hüübimise häired või kaasneb sagedane külmetushaiguste, kopsupõletike põdemine.

Rütmihäired südames

Alkoholi mõjust südamele võivad märku anda südame rütmihäired, kui inimene tunneb südamepekslemist, ebaregulaarset südametööd, halba enesetunnet. Sagedamini tuleb seda ette inimestel, kellel mingi südamehaigus on juba diagnoositud.

Kõrgenenud vererõhu puhul tasuks samuti hinnata oma alkoholitarvitamist.

Kuigi alkoholi vahetu mõju pärast joogi manustamist on veresoonte laienemise tõttu vererõhku lühiajaliselt alandav, põhjustab pidev alkoholi tarvitamine püsiva vererõhu kõrgenemise.

Alkoholil on otsene toksiline toime närvirakkudele, mistõttu häirub närvirakkude töö ajus, jäsemetes, siseorganites ja veresoontes. Sel puhul võib inimene tunda jalgades ja kätes tuimust, krampe, põletustunnet ja tundlikkuse alanemist, jäsemete nõrkust, esineb takistatud kõnnakut, sagedasi kukkumisi.

Alkoholi toime ajutegevusele on mitmelaadiline. Rohke alkoholitarvitamise tagajärjel võivad tekkida peavalu, unehäired, närvilisus, mälu- või tähelepanuhäired. Nii nagu alkohol kõrgendab lühikeseks ajaks meeleolu, on tal omadus seda alandada: depressioon ja ärevuse suurenemine on napsitamise levinud tagajärjed.

Vägijookide toimel ägenevad nahahaigused, näiteks psoriaas ja rosaatsea, sagedaseks probleemiks on bakteritest või seentest põhjustatud nahainfektsioonid.

Mida vähem, seda parem

Nagu näha pole paljud alkoholi toimel tekkivad märgid spetsiifilised, vaid võivad esineda koos muude, mitte ainult alkoholist tingitud haigustega. Sageli ei taha inimesed endale teadvustada, et enesetunde halvenemise põhjus on alkohol. Arvatakse, et ehk on kaebused tingitud ebaõigest toitumisest, stressist, magnettormist või mis tahes muust tegurist.

Laboratoorset testi, mis näitaks alkoholitarvitamise üldist mõju organismile, ei ole kahjuks olemas. Selleks, et eeltoodud sümptomeid ei tekiks, tuleb teada madala riski piire ja enda alkoholitarvitamist kriitiliselt hinnata.

Probleemide puhul võiks mõneks ajaks alkoholist loobuda ja vaadata, kas ja kuidas enesetunne muutub.

Üldiselt on nii, et kõik ülaltoodud alkoholist tingitud tervisehäired taanduvad või vähenevad, kui alkoholist täielikult loobuda või tarvitada alkoholi madala riski piires.

Täiskasvanud inimese riskipiirid

* Madal risk: mehed 1–40 g, naised 1–20 g absoluutset alkoholi.

* Keskmine risk (tervist ohustav): mehed 41–60 g, naised 21–40 g absoluutset alkoholi.

* Kõrge risk (tervist kahjustav): mehed 61–100 g, naised 41–60 g absoluutset alkoholi.

* Väga kõrge risk: 101 ja rohkem g, naised 61 ja rohkem g absoluutset alkoholi.

Igasse nädalasse peab jääma vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva.

Mehed ei tohi juua üle nelja, naised üle kahe alkoholiühiku päevas.

Päevaseid koguseid ei tohi pikema aja vältel tallele panna, et need siis suurema peo käigus korraga ära juua.

Alkoholiühik

Alkoholiühikute hulga arvutamiseks konkreetses joogis tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ja tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaalu 0,789ga (ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes).

Andmed: www.alkoinfo.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles