Pruunistuskreemid võivad teha paksuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See, et vahukoor, šokolaad ja maiustused figuurile kahjulikult mõjuvad, on juba ammu kõigile selge. Rootsi teadlased avastasid aga, et kaalutõusule aitavad kaasa pruunistuskreemid, seda ühe koostisosa tõttu.

Paljud naised kasutavad pruunistavaid kreeme, et muuta kahvatu jume päikesepruuniks. Niisutav kreem loob nahale loomuliku ja ühtlase päevituse ning aitab ära hoida päikese võimaliku kahjuliku mõju.

Siiski on väline ilme petlik: Rootsis tehtud uuringus selgus, et pruunistuskreemid tõstavad kehakaalu ja võivad põhjustada isegi diabeeti, kuna sisaldavad ftalaate.

Ftalaadid on tuntud kui hormonaalsüsteemi talitust kahjustavad ained. Kahtlustatakse, et need on vähkkasvajat ja allergilisi haigusi tekitavad ained, mis võivad põhjustada sünnidefekte ja sugurakkude paljunemishäireidki.

Analüüsi tegemiseks testiti 1000 inimest, kes regulaarselt kasutasid pruunistuskreeme. Tulemused näitasid, et ohtlikke ftalaate sisaldavad kreemid põhjustasid diabeeti ja rasva ladestumist kõhul.

Aga miks teevad ftalaadid paksuks? “Nad toimivad nagu naissuguhormoonid, kuid lühiajaliselt. See tähendab, et ftalaadid võivad ülekaalulisuse teket suurendada,” ütles dermatoloog Hans-Georg Dauer.

Kahjulikke ftalaate ei ole pakenditel märgistatud. Kui suures koguses nad ohtlikud on, on ebaselge, seetõttu tuleks ftalaatide mõju dermatoloogi arvates veel uurida.

“Pruunistuskreeme ei tohiks kasutada iga päev, isegi paar korda nädalas ei mõju kehakaalule hästi,” märkis Dauer. “Mida sagedamini seliseid tooteid kasutada, seda suurem on oht rasvuda või diabeeti haigestuda.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles