Ülejõe koolil täitus 40 aastat muusikaõpet

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembris osalesid Ülejõe gümnaasiumi noored muusikud ja lauljad mitme Eesti kooli muusikalises ühislavastuses “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist mp3ni”.
Septembris osalesid Ülejõe gümnaasiumi noored muusikud ja lauljad mitme Eesti kooli muusikalises ühislavastuses “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist mp3ni”. Foto: Ants Liigus

Sel sügisel täitus Pärnu Ülejõe gümnaasiumil 40 aastat muusikaklassi loomisest. Juubeliaastat tähistab kool mitme kontserdi ja muu üritusega, kuhu ootab muusikasõpru kogu linnast.

Esimesed 36 last võeti tollal Pärnu 4. keskkooli nime kandnud kooli muusikaklassi 1972. aastal. Muusika süvaõpet alustati kooli toonase muusikat armastanud direktori Jüri Koksi eestvõttel.

Muusikaga sõbraks

Instrumendiõpe algas 1972. aastal 2. klassist ja kestis põhikooli lõpuni. Praegu saab Ülejõe gümnaasiumis õppida kitarri, basskitarri, plokkflööti, klaverit ja puhkpille, aastate jooksul on lastele antud esimesi teadmisi akordioni-, viiuli-, flöödi- ja tšellomängu kohta.

“Algusaastatel oli eriklassis muusikatunde palju rohkem ja pilli õpiti seitse-kaheksa aastat järjest,” meenutas kooli staažikas muusikaõpetaja Maimu Muttik. “Instrumendiõpe nõuab järjepidevust, tänapäeval tahavad lapsed pilli õppida küll, aga muid tegemisi on palju ja pillimänguisu kipub kiiremini otsa saama.”

Mudilas-, laste- ja poistekoor tegutsevad koolis selle algusaegadest peale, 1995. aastal loodi segakoor. Ülejõe gümnaasiumis tegutseb kaks bändi, kooli uhkuseks loetakse puhkpilliorkestrit, mida alates 2004. aastast juhatab Rein Vendla.

Muusikaklassis on õppinud näiteks lauluõpetajad-koorijuhid Anne Uusna ja Evelin Mei, laulja Kaire Vilgats ja ansambli Greip liikmed.

Kontserdid kevadeni

Esimene kontsert, millega Ülejõe kool muusikalist juubelit tähistab, toimub homme kooli aulas. Salongiõhtu pühendatakse helilooja Kustas Kikerpuu 75. sünniaastapäevale. Kikerpuu loomingut esitavad õpilassolistid koos kooli bändiga, puhkpilliorkester, õpetaja Fred Rõigas, kes on õppinud Kikerpuu käe all, ja vilistlane Alari Janson.

17. oktoobril kuuleb kooli paremaid lauljaid konkursil “Särav solist”, kus astuvad üles 13-19aastased noored. 6. novembril annab kooli aulas kontserdi Ülejõe gümnaasiumi puhkpilliorkester, 18. detsembril toimub traditsiooniline kooli jõulukontsert Eliisabeti kirikus.

Kevadel plaanitakse üks salongiõhtuist pühendada helilooja Valter Ojakääru 90. sünnipäevale, järgmisel sügisel on kavas tähistada helilooja Raimond Valgre 100. sünniaastapäeva.

Mais ootab kooli segakoori reis Peterburi, kus kontsert antakse Jaani kirikus. Juubeliaasta suurim kontsert tuleb aprillis Pärnu kontserdimajas, kus lavale astuvad nii vilistlased kui praegused õpilased.

Muusikaklassis õppinuid ja õpetanuid oodatakse endast märku andma, et tähtpäevaks kokku panna vilistlaskoor ja koguda kirjalikke mälestusi kooliajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles