Linastus Sauga valla noorte lühifilm “Toomas”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmimees Mati Põldre jäi filmitegijate tööga rahule ja kiitis noori.
Filmimees Mati Põldre jäi filmitegijate tööga rahule ja kiitis noori. Foto: Erakogu

Sauga valla Jänesselja lasteaias toimus neljapäeval valla noorte valmistatud lühimängufilmi “Toomas” esilinastus.


Kohale olid kutsutud mängufilmiga seotud inimesed, samuti filmimees Mati Põldre, kellelt saadi enne linateose valmimist koolitust, kuidas filmi teha.



13minutiline lühifilm valmis Sauga avatud noortekeskuse filmiringi raames.



Sauga valla avatud noortekeskuse juht Ivika Uslov ütles, et Signe Leesmann Paikuse T4 stuudiost pakkus vallavalitsuses välja idee teha vallale väike reklaamklipp. Valla humanitaarnõunik Ave Grenberg võttis asjast kinni ning nii kirjutatigi meeskonnatööna projekt raha taotlemiseks haridusministeeriumi projektikonkursile.



Mõtteks oli pakkuda noortele võimalust õppida filmi tegemist ja tehnika kasutamist ja näitlemist.



Osalisi on 12 ja näiteks vanaema rolli jaoks korraldati vallas konkurss, mille võitis Vaike Kiviselg. Vanaproua rääkis nimelt, et nooruses läks tal näitlejaks õppimine luhta. Lisaks Sauga valla ja Sindi gümnaasiumi vabatahtlikud noored ning Pärnu jalgpalliklubi Vapruse noored.



Uslovi hinnangul on filmitegemine noorte seas kasvav trend. Päris paljud noortega tegelevad inimesed on võtnud suunaks meediavaldkonda oma piirkonnas arendada, sest noored on sellest huvitatud. “Üllatav, et filmimees Mati Põldre meie tööga rahule jäi ja noori kiitis,” lisas Uslov.



Lugu jutustab 16aastasest poisist, kes 10aastasena oma vanaema maja maha põletas. Selle tagajärjel sai ta trauma, mis väljendub voodimärgamises. See on poisile probleem, ta pelgab väljas käimist ja ööbimist. Filmis on ta kutsutud klassikaaslase sünnipäevale, kus ta purju jääb ning magades kordub taas nooruki õudusunenägu – voodi on ärgates märg.



Sõnum, mille filmitegijad soovisid edastada, on, et olgem teiste suhtes sallivamad - et mõista, selleks tuleb teist inimest tundma õppida.



Lühimängufilm “Toomas” sai 20. märtsil Tallinna Pirita Vaba aja keskuses esimese auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles