Pillerpalli lapsed valmistasid pika võileiva

, tervishoiutöötaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivanädal Pärnu Pillerpalli lasteaias.
Leivanädal Pärnu Pillerpalli lasteaias. Foto: Kristina Kossinkova

Pärnu Pillerpalli lasteaias tähistatakse sellel nädalal leivanädalat, mille raames toimus Pillerpalli pika tervisliku võileiva meisterdamine.

Päev algas sellega, et iga rühma lapsed valmistasid omanäolisi ja tervislikke võileibu: kes konstrueeris auto, kes naerunäo või lumememme. Mõni võileib kujunes hoopis ruumiliseks laevaks, ühe rühma võileib aga pikaks maoks. Seejärel algas lasteaia saalis vilgas tegevus: võileibu tehti oodatust rohkem ja need kõik pidid mahtuma ühte ritta.

Kui ülipikk võileib oli valmis, arutleti selle üle, miks on meile vaja leiba, kuidas see jõuab lauale, millest leib üldse valmistatakse ja miks tuleb teda austada. Lahti püüti mõtestada ka mõnda vanasõna, ütlust ja mõistatust, näiteks jätku leiba; leiba luusse laskma; leiba hammusta kahe hambaga, liha ühe hambaga. Lapsed olid väga aktiivsed oma teadmisi välja näitama. Kui õppealajuhataja palus põngerjatel kirjeldada leiva lõhna ja maitset, osutus see neile keeruliseks ülesandeks. Aga pärast seitsme leivasordi maitsmist oskas ka kõige noorem kasvandik maitseelamusest rääkida.

Aga siis saabus põnev hetk: tuli ära mõõta iga rühma ja kogu lasteaia võileiva pikkus, milleks oli ligi 14 meetrit. Sellega püstitati – tõsi küll, esimene, aga siiski – Pillerpalli pikima võileiva rekord. Lõpuks võtsid lapsed kõik ringi ja tantsiti üks vana hea liikumismäng „Lähme rukist lõikama”.

Kui võileivad olid tagasi rühmadesse jõudnud, sõid lapsed need kõik isukalt ära, sest mis ikka maitseb paremini kui päris enda tehtud tervislik võileib.

Toredaks üllatuseks kujunes see, et leivanädala raames said lapsed kingituse: leiva-aabitsa „Lugu lõhnavast leivast“ ja „Lõhnava leiva töövihiku“. Need ilmusid Eesti leivaliidu ja Menu kirjastuse koostöös. Tegemist on Jaanus Vaiksoo kirja pandud looga, mille peategelane Ott koos sõpradega saab jutu käigus teada kõigest, mis kuulub leivateo juurde. Raamat tutvustab lastele leiva tähtsust ja saamislugu, alates esivanemate ajast ja lõpetades tänapäevase tootmisega. Komplekt leiva-aabitsast ja töövihikust on hea töövahend, mida õpetajad saavad õppematerjalina kasutada iga-aastasel leivanädalal oktoobri teisel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles