Allikasilmne Järvamaa viib külalised kilplaste juurde ja viburadadele

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilplala teemapargis käib kõik isemoodi: tassid on viltu ja lehm annab piima suust.
Kilplala teemapargis käib kõik isemoodi: tassid on viltu ja lehm annab piima suust. Foto: Tiit Mõtus

Sõites riigi ühest otsast teise, liigutakse küll läbi Järva maakonna, kuid vaid läbisõiduks Eesti südame külastamine jääma kipubki.

Seda kinnitavad Looduskaare nime taha koondunud kohalikud turismiettevõtjad, kes võtnud nõuks Järvamaa populaarsust turismisihtkohana tõsta.

Üks punkte Looduskaarel on Koeru vallas kunagi õitsenud Vao kolhoosikülas hiljuti uksed avanud Vao külalistemaja. See hoone torkab oma erkrohelise värvikuuega väsinud ilmega maakortermajade vahel hästi silma. Aasta eest oli külalistemaja ise samasugune õnnetu, inimestest tühjaks jooksnud mustavate aknaaukudega jäänuk, kuid nüüd on ta mugav ja kena koht, mis pakub kahe numbritoaga üheksat korterit kuni 30 ööbijale.

Vao küla naabrusesse jääb palju põnevat. Koeru ümbruses matku korraldava Toomas Tammiku kannul suundusime Vaost 12 kilomeetri kaugusele Norra-Oostriku allikatele, mis on ainulaadsed kogu Põhja-Euroopas.

See piirkond, asudes Pandivere kõrgustiku edelanõlval, on eriline karstiilmingute poolest, nagu ajutised järved ja jõed, tõusu- ja langeallikad.

Paaritunnine matk allikate vahel, sekka legende allikavee imelisest noorendavast toimest, allikavaimust, keda pahandada ei tohiks, möödus linnulennul.

Siis taas bussi ja suund Kareda valda Müüsleri külla kilplaste külla.

Kilplala teemapargis jagub tegevust nii suurtele kui väikestele. Siin saab ette võtta kilplaste muistenditega seotud elamusretki, korraldada temaatilisi üritusi, meisterdada käsitöötoas seepi, kinnitada keha ja osta kaasa vahvaid kilplasliku vimkaga esemeid.

Järvamaa tuuril jäi meie Looduskaare trajektoorile üle niitude, karjamaa, mäe, oru ja läbi metsa kulgev Koeru viburadagi.

Rada haldavad ja vibulaskmist õpetavad Imbre Jõgimari ja Triin Volens, kes mõne aasta eest pühkisid pealinna tolmu jalgelt ja otsustasid end Koeru vallas Abaja külas Otsa talus sisse seada kavatsusega luua siia korralik turismitalu.

Viburaja näol on esimene osa plaanist valmis. Vahtplastist ja kummikattega 3D-loomad, mis mõjuvad igati tõetruult, ootavad metsa vahel küttimist. Algaja vibutaja saab oma osavust treenida harjutusväljakul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles