Juhtkiri: Arstide streigi lõppu ei paista

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti arstide liidu ja Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu volikogu lükkasid üksmeelselt tagasi haiglate liidu pakkumise ja esitasid omapoolse.

Mäletatavasti oli haiglate liidu pakkumine meditsiinitöötajatele, et järgmisel aastal tõuseks hooldajate palk 13,7, õdedel vähemalt 9,7 ja arstidel vähemalt 6,1 protsenti.

Kokku tõusnuks palgad kahe aasta jooksul hooldajatel 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Pakkumine kehtis vaid tingimusel, et streik kohe lõpetatakse. Reedel ei olnud see võimalik juba ainuüksi sellepärast, et arstidele-residentidele senise 32 tunni eest 40tunnise töönädala tasustamise kokkuleppel polnud sotsiaalminister Hanno Pevkuri allkirja.

Eilehommikuses avalduses öeldi, et õed ja arstid ei nõustu sotsiaalministri ja haiglajuhtide väitega, nagu oleks tegemist väärika pakkumisega. Vastupidi, pakuti liiga vähe, mis ei võimalda vähendada tervishoiutöötajate lahkumist Eestist, muuta tervishoiu rahastamist ja korraldust ning parandada patsientide olukorda.

Haiglate liidu sõnum eile oli, et rohkem, kui pakutud, käib haigekassale ja riigile üle jõu. Meedikute hinnangul on haigekassas tänu eelarvetulude suurenemisele ja jaotamata kasumile palgatõusuks vajalik raha olemas.

Praegusel juhul on haiglate liidu ja streikijate läbirääkimised jõudnud selgelt ummikusse. Eile öeldi, et streik jätkub ja laieneb. Sellest olukorrast ei võida keegi.

Meditsiinitöötajad väidavad, et juba jaanuarist saadik pole valitsus soovinud nendega läbi rääkida. Praeguses olukorras nõuab kokkuleppele jõudmine mõlemalt poolelt maksimaalset vastutulekut, samuti paindlikkust ja tahet saavutada kompromiss, mis streigi lähiajal lõpetaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles