Pärnut väisab zumba-staar

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nathan Blake on õpetanud zumba’t mitmel pool maailmas ja jagab nüüd mujal omandatud kogemusi esmakordselt ka pärnakatest tantsu-fitness’i-huvilistega.
Nathan Blake on õpetanud zumba’t mitmel pool maailmas ja jagab nüüd mujal omandatud kogemusi esmakordselt ka pärnakatest tantsu-fitness’i-huvilistega. Foto: zumba.com

Sel pühapäeval annab Pärnu spordihallis zumba-tunni USA tuntud tantsutreener Nathan Blake, kes on siin seoses selle tantsulise treeningu esitlejate Euroopa tuuriga.

Pärnu zumba-treeneri Piret Kaldasauna teatel korraldab zumba looja, colombialane Beto Perez novembri alguses Rootsi pealinnas Stockholmis suure zumbafitness’i-peo ja selle sündmuse raames väisavad teised tuntud USA zumba-treenerid ka muid Euroopa riike.

“Zumba esitlejate Euroopa visiidid on siiski üsna harvad, enamasti tiirutavad nad Ameerikas ja Austraalias,” teadis Kaldasaun. “Euroopas on suuremad zumba-üritused toimunud vaid viimasel paaril aastal.”

Pärnus tundi andev Blake kannab hüüdnime “Mister WorldWide”, sest on õpetanud tantsu rohkem kui paarikümnes riigis. Mees on sportinud kogu elu. Professionaalse tantsuga on ta tegelnud USAs viimased 13 aastat.

“Zumba on tehtud nii lihtsaks kui võimalik, ta koosneb neljast põhisammust,” selgitas Kaldasaun. “Põhiliselt seotakse zumba’sse Ladina-Ameerika tantse, kuid viimasel ajal on zumba edasi arenenud ja lisandunud on palju muud, näiteks elemente idamaistest tantsudest. Blake ongi selles suhtes huvitav treener, et ta on hästi palju reisinud, tal on suur kogemus ja seetõttu oskab ta väga erinevaid stiile kokku segada, nii et kava mahub endiselt zumba piiridesse.”

Tantsuline fitness-treening zumba sai kogemata alguse 1990. aastate keskel Colombias, kui Cali linnas töötanud aeroobikatreener Beto Perez unustas oma tavapärase trennimuusika maha. Et treeningut mitte ära jätta, miksis Perez kokku käepärast olnud muusikat, peamiselt salsat ja merenque’i ja mõtles jooksvalt juurde muusikasse sobivaid tantsusamme. Trenni tulnud olid Perezi katsetusest aga nii vaimustuses, et tunnist kasvas välja uus treeningstiil nimega zumba.

2001. aastal kolis zumba leiutaja USAsse, kust fitness-treening levis edasi mujale maailma, võludes miljoneid.

“Kui reeglina peavad algajad tantsutreeninguid raskeks, siis zumba on hästi lihtne ja rõhku ei panda mitte kavade õppimisele, vaid sellele, et trenn oleks lihtne ja kõigil lõbus,” selgitas Kaldasaun.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles