Muinsuskaitseamet tänas väärtuste hoidjaid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas pälvis muinsuskaitseameti tunnustuse Voltveti mõisaansambli restaureerimine.
Teiste seas pälvis muinsuskaitseameti tunnustuse Voltveti mõisaansambli restaureerimine. Foto: URMAS TAUL/PRNPM/EMF

Muinsuskaitseameti 19. aastapäeva tänuvastuvõtule Toompeale Komandandi majja oli eile palutud koostööpartneritena mitu pärnumaalast, kes on silma paistnud kultuuripärandi säilitaja ja kaitsjana.

Ühe kahest 300eurosest preemiast pälvis Sindis Pikk 2 elamu restaureerinud perekond Soontalu, kes järgis eelnenud põlvkondade tehtut ja ehitustavasid. Teine preemia läks Põlvamaale Mooste moonakamaja taastanud Aigar Jušinile.

“Soontalud on hea näide sellest, et järjepidev hooldus hoiab ära ülikalli restaureerimise,” märkis muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent.

Muinsuskaitseamet eesotsas peadirektor Kalev Uustaluga tunnustas kvaliteetselt tehtud töö eest Mihkli kiriku pikihoone ja pastoraadi aida-tõllakuuri katuse restaureerijaid, OÜ Katusetark töömehi Einar Põllustet ja Jaan Vatterit.

EELK Mihkli Miikaeli kogudus vääris tänu mõlema hoone taastamistööde korraldamise eest.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskus eesotsas selle juhataja Piret Koorepiga pälvis muinsuskaitseameti tunnustuse kui sihikindel ja muinsusteadlik tegija, Voltveti mõisa häärberi, pargi, piirdeaia ja aida ehk mõisaansambli kestmisele ja parimatele restaureerimistavadele vastavate tööde tegemiseks võimaluste otsija ja leidja.

Pärnu Kuninga tänava põhikool ja direktor Urve Krause on järjekindlalt kaasa aidanud kunagise Pärnu poeglaste gümnaasiumi hoone kui kultuurimälestise hoidmisele ja väärtustamisele ning õpilasi on õpetatud oma majasse lugupidavalt suhtuma ja seda hoidma.

Tori valla Taali mõisa talli, aida, kaevu ja lauda hooldamise, heaperemeheliku ja vastutustundliku suhtumise eest nende taastamisel oli tunnustatavate hulka palutud ka Vello Kaunissaar, kes omanikuna kasutab traditsioonilisi materjale ja töövõtteid, otsib mälestiste ümbruse korrastamise võimalusi ja plaanib teha kunagisse mõisa aita valla priitahtlike pritsimeeste kuuri.

Kohalike omavalitsuste hulgas tõstis muinsuskaitseamet esile Audru valla kalmistuvahi Enel Kääri, kes on sihikindlalt hooldanud ajaloolist surnuaeda, levitanud kalmistutesse lugupidavat suhtumist, korraldades maakonna kalmistuvahtide teabepäevi.

Muinsuskaitseamet tunnustas üle riigi kokku 52 projekti ja nende teokstegijaid. Eesti kultuuripärandi säilitamise ja kaitsmise seisukohalt aasta kesksel sündmusel osalesid kohalike omavalitsuste, ühenduste, koguduste esindajad, omanikud ja üksikisikud, kes on andnud lõppeval aastal panuse kultuurimälestiste säilitamisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles