Kahe staadioni jooks on värvika minevikuga

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu jooksis ühelt staadionilt teisele 291 inimest, kellest kiireim oli Roman Fosti, matkajaid-kepikõndijaid oli 66 ja lastejooksudel osalenuid 59.
Mullu jooksis ühelt staadionilt teisele 291 inimest, kellest kiireim oli Roman Fosti, matkajaid-kepikõndijaid oli 66 ja lastejooksudel osalenuid 59. Foto: Ants Liigus

Sel pühapäeval joostakse-käiakse Pärnus traditsiooniliselt viiekilomeetrine maa Raeküla staadionilt Kalevi staadionile kahe staadioni jooksul, mille minevikku varjutab väike liiklusalane skandaal.

Pärnu võistlusareene ühendava kahe staadioni jooksu ajalugu ulatub 1986. aastasse. Jooksu korraldava Kahe Silla klubi kodulehe andmeil valmis tol sügisel kaua rekonstrueerimisel olnud Kalevi staadion ja nii tulid jooksuhuvilised mõttele korraldada jooks, millega antakse sümboolselt teade üle eelnevad kuus aastat linna esindusareeniks olnud Metsakombinaadi, nüüdselt Raeküla staadionilt uuele võistlusväljakule.

Politsei sai kurjaks

Staažika kergejõustikukohtuniku Priit Neeme mäletamist mööda ei läinud esimene jooks aga üldsegi nii, nagu plaanitud. “Kalevi staadion oli remondis 1982.-1986. aastani ja remont venis nagu praegugi,” meenutas Neeme. “Kahe staadioni jooksu ajaks ei olnud renoveeritud Kalevi staadionile veel jooni maha tõmmatud ja nii ei tahetud jooksjate massi sinna peale lasta. Seetõttu toimus esimene jooks ainukordselt vastupidi: Kalevi staadionilt Raekülla.”

Hoopis suurem skandaal tabas jooksu aga 1990. aastate alguses, kui jooksu korraldajad läksid tahtmatult tülli korrakaitseorganitega. Neeme sõnade kohaselt oli jooks tollal aastajooksusarja lõpuürituse osa ja seda joosti praeguse pühapäeva asemel tööpäeva õhtupoolikul.

“Tollal kulges distants mööda tänavaid, aga politsei keeldus tööpäeva õhtupoolikul Mai tänavat liikluseks sulgemast ja käskis meil joosta kõnniteedel,” meenutas Neeme. “Kahjuks oli jooksu liider Eero Pevkur kurt, ta ei kuulnud korraldusi ja pani mööda sõiduteed, kõik ülejäänud jooksid loomulikult tema kannul,” kirjeldas Neeme. “See tekitas muidugi liiklusohtliku olukorra ja ajas meid politseiga riidu. Pärast seda oli jooksu korraldamisele vastuseis ja siis mõtlesime paar aastat, et mis seda asja ikka niimoodi läbi nõelasilma ajada, ja jätsime ta ära.”

Et jooksu vastu oli endiselt suur huvi, äratati see mõni aasta hiljem koostöös Pärnu terviseklubi ja Kahe Silla klubiga taas ellu muudetud distantsiga. Mai tänava asemel joostakse nüüd rannaniidul.

54 aastat jooksmisega tegelnud pärnakas Ergo Rand meenutas, et probleemidele vaatamata oli kahe staadioni jooks algusest peale rahva seas menukas.

“Sadakond osalejat oli esimesel korral kindlasti,” teadis Rand. “1980. aastate keskel oli tervisesport populaarne, ära hakkas see vajuma 1990. aastatel. Praegu on jooksmises muidugi revolutsioon. Kui 30 aasta eest läbis Eestis maratoni ligi veerandsada meest, siis praegu jookseb seda maad tuhat inimest, kellest pea kolmandik on naised! Eriti osalejaterohkeks on muutunud rahvajooksud pikkusega 8-12 kilomeetrit.”

Kui muidu peab Rand kahe staadioni jooksu igati väärt ettevõtmiseks, siis distants võiks tema arvates pikem olla.

“Rahvaspordi jaoks on distants natuke lühike,” nentis 71aastane jooksusõber. “Rahvasportlane tahab ju rahulikult joosta ja jooksu nautida, aga sellel viiel kilomeetril tuleb kohe käik sisse panna ja tulistada, nagu püssist tuleb.”

Tänaval on reguleerijad

Pühapäeval toimuvale järjekordsele kahe staadioni jooksule ootavad korraldajad Kahe Silla klubist starti kuni 600 inimest.

Suvepealinna ranna piirkonda läbivale jooksule ja -retkele antakse start pühapäeva keskpäeval Raeküla staadioni kõrvalt Uku puiesteelt. Vahelduval pinnasel kulgeva distantsi finiš on Kalevi staadionil. Starti oodatakse nii jooksjaid kui käijaid. Toimuvad lastejooksudki, mis leiavad tänavu aset Kalevi staadionil.

Kalevi staadionilt sõidab Raeküla staadionile buss, mis viib soovijad starti. Vanemad võivad jätta oma lastejooksudel osalenud võsukesed Kalevi staadionil asuvasse soojustusega lastetelki, kus on joonistustarbed ja leiab muidki vahvaid tegevusi.

Margus Randmäe jooksu korraldustiimist märkis, et suuri liikluse sulgemisi pühapäeval kavas ei ole, küll soovitatakse juhtidel olla tähelepanelik Merimetsa ja Uku puiestee ristmiku ümbruses, kus on väljas oranžides vestides reguleerijad.

Jooksule või retkele minejad saavad oma auto parkida Raeküla ja Kalevi staadioni ümbruses.

Kahe staadioni jooks on Pärnu Kahe Silla klubi kolmikürituse viimane etapp ja sellega tõmmatakse joon alla klubi hooajale. Kõigist kolmest jooksust/retkest osavõtnute vahel loositakse pühapäeval välja eriauhindu ja autasustatakse parimaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles