Juhtkiri: Kuidas päästa kesklinn?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänane Pärnu Postimees tuletab meelde, et kui praegune linnavalitsus ametisse astus, võeti linnapea Toomas Kivimägi juhtimisel kokku ettevõtjad ja selgus, et neid oli vallanud suur mure kesklinna, mille all mõeldakse Rüütli tänavat ja selle ümbrust, väljasuremise pärast.

Kivimägi suhtumine ettevõtjatesse on alati olnud pigem toetav ja see on hea, näiteks tänavakohvikud, -kõrtsid on suvel rohkem õitsele löönud kui varem, sest takistuste tegemise asemel on linnavõim neid pigem aidata püüdnud.

Kummatigi pole traditsioonilise linnasüdame Rüütli tänava olevik ja tulevik sugugi roosilisemaks muutunud, mõneti on see läinud isegi hullemaks.

Rüütli tänaval peab kontorit LVM Kinnisvara, kuid LVMi maakler Ingmar Saksing ütleb tänases lehes, et otsuseid, mis vanalinna ja Rüütli tänava arengu pidurdamiseni on viinud, on järjepidevalt langetatud eri aegadel ja nii linna kui riigi tasandil. Nüüd plaanib isegi LVM Rüütlist ära kolida.

Kui Pärnu linnajuhid otsustasid kõik linnavalitsuse osakonnad ühte majja kokku kolida, kaotas südalinn oma vereringest päris palju. Vana turu vastu kolimise sotsiaalmajanduslik mõju jäi selgelt hindamata, mistõttu ei tundu ühe või teise ettevõtja kaudne süüdistamine kesklinna väljasuretamises küll eriti tõsiselt võetav.

Linnarhitekt Karri Tiigisoon, vaieldamatu ekspert, leiab, et Vee ja Akadeemia tänaval tuleks liiklust vähendada, aga bussiliinireform muutis seda hoopis intensiivsemaks. Mis planeerimisest, sotsiaalsete ja majanduslike mõjude hindamisest me saame üldse kõnelda, kui ühes ja samas linnavalitsuse majas aetakse justkui hoopis eri asju. Kuni kesklinna elu päästmiseks ei hakka eri otsused ühte jalga astuma, jääb enamik mõtteid ja ilusaid ideid tühjaks tööks ja vaimunärimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles