Kolm näksimisvaba tundi aitab hambavalu eemal hoida

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seekord aitavad järjekordse patsiendi valutavat hammast parandada Pärnu hambapolikliiniku arst Liis Kirt ja õde Kaja Niine.
Seekord aitavad järjekordse patsiendi valutavat hammast parandada Pärnu hambapolikliiniku arst Liis Kirt ja õde Kaja Niine. Foto: Urmas Luik

Et hambaravi kulud on riik jätnud täiskasvanuil endi kanda, tasub liig suure väljamineku vältimiseks mõnd harjumust muuta ja lohutuseks kõrva taha panna, et rahanappusel ei pea valu kannatama, ravida saab järelmaksugagi.

Kui hammas juba põrguvalu teeb, tasub mõnel puhul ravi eest haigekassa, kuid piirid on siin väga kitsad, rääkis Pärnu hambapolikliiniku juhataja Maaja Voll.

Patsiendile haigekassa poolt antava vältimatu abi alla kuulub vaid äge mädane hambapõletik. Kui aga valu põhjustas närvipõletik, peab ravi eest tasuma patsient ja olgu öeldud, et juureravi on üks kallimaid.

Haigekassa kontrollib väga hoolikalt haigekassa tasustatud vältimatu abi arveid. On ette tulnud, et kõiki juba haigekassa tasustatud vältimatu abi arveid ei aktsepteerita ja need jäävad lõpuks ikkagi polikliiniku kuludesse.

Küll võib suuremate tööde puhul küsida hambaravikliinikutest maksepikendust või järelmaksu.

Pärnu hambapolikliinik on esimesi Eestis, mis järelmaksu võimalust 18 aastat tagasi pakkuma hakkas. Intressi ei lisandu ja inimene saab maksta kuni nelja kuu jooksul, suuremate tööde puhul ka pikema aja vältel. “Kõik on arstiga läbirääkimise küsimus,” sõnas Voll ja lisas, et inimesed kasutavad seda võimalust tihti.

Paraku on sel tumedamgi pool. “Tuleb tunnistada, et maksmata jätmist tuleb palju ette,” tõdes juhataja ja näitas kahe lehekülje pikkust võlglaste nimekirja.

“Mõnikord ma ise helistan ja palun võlgu jäänud inimestel tulla uut maksegraafikut tegema, aga mõnikord jäetakse isegi siis reageerimata,” kõneles Voll. “Saan aru, et aeg on raske, aga kui oma pisikesel probleemil lastakse sedavõrd kaugele minna, et hammas juba valutama hakkab, on hambaravi tõesti kallis. Täpselt nagu auto remondiga: kui on pikalt venitatud ja käest lastud, läheb kallimaks.”

Hammastele puhkust

Mida siis teha, et hambad terved püsiksid? Esimesena rõhutab Voll, et hammastele tuleb pärast söömist anda taastumisaega. Sageda näksimise tõttu ei suuda hambavaap taastuda ja muutub nõrgaks ning tekib oht kaariese tekkeks. Nii peakski iga söögikorra vahel olema vähemalt kolm tundi.

“Ei tohi kogu aeg krõbistada, hambavaap läheb happerünnaku tõttu nõrgemaks ja tekivad augud,” selgitas Voll. “Kolme tunni möödudes taastub hambavaabas mineraalainete tase.”

Täpselt sama tuleb jälgida imikute puhul. Emad ei tohiks jätta last öösel magama lutipudelipiima või magusa joogiga suus. Kui laps öösel juua tahab, võiks anda vett. Tervete hammaste nimel tasub imetamiselgi kolm tundi vahet hoida.

Kolmetunnine paus tähendab loomulikult sedagi, et sel ajal ei jooda ei piima, kohvi ega mahla, rääkimata gaseeritud magusatest jookidest. Vaid puhast vett oleks soovitav juua.

Ehkki telereklaamid panevad südamele, et hammaste tervise nimel on hädavajalik pärast söömist nätsu närida, ei ole see Volli ütlust mööda ilmtingimata vajalik. “Pärast sööki võib happerünnaku vähendamiseks natuke aega nätsu närida, kuid mitte pidevalt,” sõnas ta. “Esmalt pole see ilus, aga veelgi olulisem, et pidev nätsunärimine paneb süljenäärmed tööle ja tekib ülemäärane süljevoolus.”

Kui rääkida hambaharjadest, siis head on nii elektrilised kui tavalised, kuid parima tulemuse saab elektrilise harjaga, aga siis tuleks valida vooluvõrgust töötav hari, millel on erinevalt patareidega töötavatest pidev ühesugune võimsus, ja need peavad vastu aastaid.

Hambapastadel pole muud olulist vahet, kui ühed on hambakatu puhastamiseks, et vähendada kaariese tekkimist, teised sobivad igemepõletike puhul ja kolmandad tundlikele hammastele.

Kindlasti ei tohi pidevalt kasutada valgendavaid hambapastasid, sest need on jämedakoelised ja abrasiivse toimega – kulutavad hambavaapa. Pealegi, kui samaaegselt valgendava pasta kasutamisega juua kohvi, punast veini või suitsetada, võtab abrasiivne pind veelgi tugevamalt värvi külge ja tulemus on soovitule vastupidine.

Internetipoodidest leiab eri vahendeid hammaste valgendamiseks, kuid siin tuleb arvestada, et need võivad toimida vaid hamba pinnale ja kui mõnel hambal on täidis, ei allu see valgendamisele ning võite ühtlase valge rea asemel saada kirju. Nii tasub alati arstiga nõu pidada, milline oleks just teile parim viis naeratuse säravamaks muutmiseks.

Suuvett ei soovitata pidevalt kasutada. “Suus on oma mikrofloora, mis peab olema tasakaalus, seetõttu ei tohi ka nätsu ja suuloputusvedelikku pidevalt kasutada,” selgitas Voll. Jällegi oleks mõistlik enne arstiga rääkida, kas üldse ja millist suuvett tarbida.

Hoopis teine lugu on hambaniidiga, seda peaks kindlasti kasutama iga päev.

 Õige harjamine

“Üsna paljudel inimestel suu lehkab. Harva on põhjuseks seedetrakti häired, tavaliselt on põhjus ikka halvas suuhügieenis, ravimata igemepõletikes või hambaaukudes,” sõnas Voll.

Hambaid tuleb harjata vaid edasi-tagasi liigutustega 45kraadise nurga all ja nii kaks kuni kolm minutit. Pesema peab kaks korda päevas: hommikul pärast tõusmist ja õhtul enne magama minekut.

Üle pingutada ka ei tohi, sest neli–viis korda päevas hammaste pesemine on juba kahjulik. Seegi teeb hammastele karuteene, kui kahe minuti leebe harjamise asemel minuti kõvasti nühkida, sest nii muutub vaap vastuvõtlikuks aukude tekkele. “Hambavaap on niisama väärtuslik kui briljant, seda tuleb hoida ja sellega õrnalt ümber käia,” sõnas Voll.

Hambaharja valides tuleks eelistada pehmete harjastega ja vaja on kasutada keelepuhastajatki, sest keel kogub kattu. Kui spetsiaalset keelepuhastajat pole, piisab hambaharjaga puhastamisest.

Hambaid tugevdavatesse toidulisanditesse Voll eriti ei usu. “Tuleb hoopis süüa mitmekülgset täisväärtuslikku toitu,” ütles ta ja puhkes naerma: “Ma saan aru, et see on tüütuseni kõlanud jutt, aga just nii on. Ühest küljest inimesed kurdavad, et hambaravi on kallis, teisalt eiratakse hammaste hooldamise põhitõdesid. On juhuseid, mil emad lausa pahandavad, kui julgetakse küsida lapse toitumisharjumuste kohta.”

Kuni 19aastastele lastele tasub hambaravi eest haigekassa. “Kõik pered võiksid hoolt kanda, et täiskasvanuikka jõudes oleksid lastel hambad-igemed ravitud, siis on edaspidine kulu väiksem,” soovitas Voll.

Valu vastu

Kui aga hambavalu käes ja oleks kohe abi vaja, siis millist rahvatarkust või apteegirohtu appi võtta?

“Valuvaigisti valik sõltub ikka probleemist,” lausus Voll. “Kui tegu närvipõletikuga, võiks võtta kaks tabletti Ibumaxi. Kui aga tegu juurealuse põletikuga, mis hakkab minema mädaseks, siis valuvaigistist üksi ei aita, tuleb võtta antibiootikume.”

Kindlasti ei tohi panna põsele niisket kompressi. “Ei mingit küpsetatud sibulat, kummelit, kapsa- või rabarberilehte või viinakompressi. Näole ei tohi panna mingit märga kompressi, sest see ei leevenda põletikku, kuid rikub ära kliinilise pildi ja arst ei pruugi aru saada, millega tegu,” hoiatas Voll.

PANGE TÄHELE

* Söögikordade vahele peab jääma kolm tundi.

* Hambahari peab oleme pehme.

* Valgendavat hambapastat ei tohi pidevalt kasutada.

* Harjake hambaid edasi-tagasi liigutustega 45kraadise nurga all.

* Hambaniiti peab kasutama iga päev.

* Puhastage ka keelt.

* Enne suuvee ostmist uurige arstilt, kas teil seda üldse vaja on.

* Nätsu ei tohi pidevalt närida.

* Hambavalu korral ei tohi teha põsele märga kompressi.

* Suitsetamine on hammastele halb, sest peened veresooned ummistuvad, veresoonte seinad ei ole läbilaskvad ja suuõõne verevarustus on häiritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles