Kalev Vilgats: Märjamaalgi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eile tõi bibliofiil Olaf Esna toimetusse 18. märtsi Märjamaa Nädalalehe, millest võib lugeda, et suleti Märjamaa arhiiv. Nii lõppes sealgi üks ajalooetapp.


Pärnul vedas vähemalt niigi palju, et tänu keskraamatukogule pandi käima arhivaalide kauglaenutus, mis säästab kodu- ja suguvõsauurijaid suurest ajakulust sõitmisele.



Aga muus osas on skeem olnud samasugune. Arhiivide tsentraliseerimist on kiirendanud rahvusarhiivi eelarve neljandiku võrra kärpimine, mis omakorda on kannustanud arhiivinduses e-teenuste levikut, kuid peamine on siiski inimliku kontakti kadumine, millest oli juttu Pärnu maa-arhiivi sulgemiselgi.



Kui Pärnus oli tegemist 100aastase spetsiaalse arhiivihoonega, millele uue kasutuse leidmine pole lihtne, siis Märjamaal jääb üle kahetseda kümne aasta taguseid investeeringuid arhiivi. Need osutuvad nüüd mahavisatuks.

Märksõnad

Tagasi üles