Suure soojakatkestuse põhjustas purunenud ventiil

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kesklinna silla Ülejõe poolses otsa juures lekkima hakanud Fortumi soojatrass paiskas õhku mitme meetri kõrguse veesamba.
Pärnu Kesklinna silla Ülejõe poolses otsa juures lekkima hakanud Fortumi soojatrass paiskas õhku mitme meetri kõrguse veesamba. Foto: Aavo Kreem

Eile hommikul suure osa Pärnust paariks tunniks soojavarustuseta jätnud rikke kaugküttevõrgus tekitas Kesklinna silla Tallinna maantee poolses otsas soojatoru tühjendusventiili purunemine.

Rikke tõttu jäi soojavarustusest ilma Fortumi 620 klienti, kelle hulgas olid hotellid, sanatooriumid ja haigla.

AS Sanatoorium Tervise juhatuse liikme Jaan Ratniku jutu järgi andis soojakatkestus tunda nii Tervise Paradiisis kui sanatooriumis Tervis. „Tervise Paradiisi vabaajakeskuses ja Tervise galeriis hakkas temperatuur langema, veekeskuses olid veeprobleemid, dušist tuli ainult leiget vett,“ kirjeldas Ratnik soojakatkestuse mõju.

Ratniku ütlust mööda anti külastajatele soojaprobleemidest teada ja osa kliente pöördus seetõttu uksel tagasi. „Osa külastajad ei lasknud ennast sellest häirida, sest saunad olid soojad,“ lisas ta.

Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur teatas, et haigla tööd soojakatkestus oluliselt ei häirinud. „Õnneks juhtus see sellisel kellaajal, et meie tööd see suuremalt ei mõjutanud,“ lausus ta.

Amur ütles, et haiglas jäi soojakatkestuse ajal seisma ventilatsioonisüsteem, kuid töömehed said selle kiiresti korda. „Mingit probleemi soojakatkestusest haiglale ei olnud,“ resümeeris Amur.

Fortum Eesti müügijuhi Hillar Nuudi sõnade järgi põhjustas soojakatkestuse silla kõrval asuvas kaevus tühjendusventiili purunemine.

„Toru selles lõigus on küll eelisoleeritud, kuid tühjendusventiil ulatus veekindlast isolatsioonist välja ja oli saanud pinnavee ja teehoolduses kasutatavate kloriidide mõjul roostekahjustusi,“ märkis Nuut.

50millimeetrise ventiili purunemise tõttu väljus sellest viieatmosfäärise rõhu all 70kraadine veejuga, mis paiskas minema kaevu katva malmkaane ja tekitas silla kõrvale mitme meetri kõrguse veesamba.

Et Fortumi töölised ei pääsenud kohe sillaalusesse ruumi ja Tallinna maantee otsas asuvasse hoonesse lekkivat toru sulgema, võttis selle kinnipanemine aega kella 10ni.

Võrguleke ületas sulgemise eel 50 kuupmeetrit tunnis, mistõttu Fortumi veetöötlusjaama tootlikkus jäi lekkele alla ja nii võrgupumbad kui ka katlad tuli seisata. „Kella 10ks oli Kesklinna silda ületav toru suletud ja katkestus lokaliseeritud,“ selgitas Nuut. Siis sai taastada vasakkalda linnaosa soojavarustuse.“

Soojakatkestus jätkus Tallinna maanteel, J. V. Jannseni, Suur-Jõekalda, Rääma, Väike-Aru, Uus-Sauga, Havi ja Mihkli tänaval ligikaudu 30 hoonel.

Nuudi sõnul keevitati lekke põhjustanud ventiili ava kinni kella 13ks. „Kesklinna silda ületav toruosa täideti ja avati täielikult kell 14.12,“ ütles ta. „Kuna pikema katkestuse piirkonnas olevad majad on ühendatud kaugküttevõrku otse, jooksid osaliselt tühjaks majade sisetorustikud ja radiaatorid. Soojavarustuse taastumisel on nendes majades vaja süsteemi normaalse töö tagamiseks õhutada kõigi küttesüsteemi püstikute ülemisi radiaatoreid, kui püstikute tippudesse ei ole paigaldatud automaatõhutusi.“

Ratniku arvates läks hästi, et rike mõistliku ajaga parandati ja soojavarustus taastati. „Fortum sai enam-vähem hakkama,“ leidis Tervise juhatuse liige. „Mõistan neid, sest ükski tehniline süsteem pole sajaprotsendiliselt kindel. Loodan, et sellist asja nüüd pikka aega enam ei juhtu.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles