Juhtkiri: Vaene linn, aga rikas linnapea

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti riigil ja ettevõtetel hakkas eelmisel aastal silmanähtavalt halvasti minema. Koondamised muutusid igapäevaseks, sagedasti räägiti osalisest tööajast ja sundpuhkustest. Samal ajal Eesti omavalitsusjuhtide ja suurte riigiettevõtete eesotsas olijate palgad pigem tõusid.


Pärnu linnapea Mart Viisitamm teenis eelmisel aastal 728 417 krooni ja seegi pole kogu raha, mida maksumaksja tema ülalpidamiseks välja peab käima. Meenutagem taas ja ikka sedagi, et Viisitamm võttis endale isikliku nõuniku, kelleta Pärnu eelmised meerid edukalt läbi said. Ning eks lähe pärnakate taskust peale nimetatud nõuniku ülalpidamisele kuluvate summade linnapea maine kujundamisele kuluvad kroonidki. Need lisakulud kõrvale jättes saab ikkagi nentida, et Pärnu linnapea palk on ebaõiglaselt suur.



Viisitammel ei maksa rääkida, et tema palga alandamine oleks praegu populistlik, sest kes keelas tal koostöös temale kuuleka puudlina käituva linnavolikogu enamuse abil juba eelmisel kevadel, kui kriisi tulek oli vääramatult selge, linnajuhtide palga kujunemise süsteemi muuta.



Ettepanekuid, kuidas Pärnu linnajuhtide palga arvutamise süsteemi muuta, on ilmunud Pärnu Postimehe veergudelgi, aga loomulikult ei pea Kesk- ja Reformierakonna iseteadlik liit nende ringist väljast tulevaid mõtteid millekski.



Samal ajal on muidugi keeruline Pärnu linnavolikogu ja linnavalitsuse tegevusele vastu vaielda. Lõppeks said Keskerakond, Reformierakond ja Rahvaliit koalitsiooni moodustada ainult tänu valijatelt saadud mandaadile. Olukorda saab muuta samuti ainult valimiste abil ja need ei ole õnneks mägede taga. Tuleks ometi kord aeg, kui pärnakad saaksid rääkida “kallist linnapeast” seda siiralt mõeldes, mitte viidates rahale, mis tema ülalpidamiseks kulub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles