Tume šokolaad teeb õnnelikuks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida suurem on šokolaadi kakaosisaldus, seda kasulikum see tervisele on, ütles Evelin Heiberg.
Mida suurem on šokolaadi kakaosisaldus, seda kasulikum see tervisele on, ütles Evelin Heiberg. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mullu söödi Eestis ära 520 tonni tumedat šokolaadi ja selle tarbimine näitab tõusuteed. Et poelettidele sätitud maiustustes paremini orienteeruda, otsustas toiduliit sel sügisel tumedat šokolaadi laiemalt tutvustama asuda.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp ütles põhjenduseks, et tume šokolaad on tervisele kasulik maiustus. “Kõigile on teada, et šokolaad on aromaatne maius, kuid vähem on räägitud selle kasulikest omadustest,” sõnas ta. “Teaduslikud uuringud on tõestanud, et just tumedas šokolaadis leidub organismi toetavaid aineid. Kakao, seega šokolaadki, sisaldab rikkalikult antioksüdante flavonoide, mis toetavad organismi vastupanuvõimet põletike ja viiruste suhtes.”

Kaitseb südant

Mida rohkem on tootes kakaoubade tahket osa, seda rohkem flavonoide. “Samuti on uuringutega tõestatud, et need aitavad kaitsta südant ja veresoonkonda. Kindlasti tuleb tähele panna, et tegemist ei ole ravitoimega, kuid tumedas šokolaadis sisalduvatel ainetel on organismi üldtugevdav ja kompleksne positiivne mõju,” selgitas Potisepp. “Just alanud pimedal ja vihmasel ajal on hea teada, et tume šokolaad aitab hoida ära stressi ja loob mõnusa meeleolu, kuna stimuleerib õnnehormooni endorfiini teket.”

Šokolaadis olev kofeiin kiirendab südame löögisagedust, teeb erksamaks ja energilisemaks. 100 grammis tumedas šokolaadis võib olla niisama palju kofeiini kui tassis keskmise kangusega kohvis. Seega võib maiustades hoida oma meele ärksana.

“Kindlasti võiksid magusasõbrad testida muude maiustuste kõrval tumedat šokolaadi, sest sügis- ja talvekuudel, kui energiat kipub nappima ning organism vajab viirushaiguste ennetamisel lisatuge, aitab tükike tumedat šokolaadi päevas tõsta tuju ja maandada stressi,” soovitas toiduliidu juht.

Lemmik piimašokolaad

Eesti suurima maiustustetootja AS Kalevi tootearendusjuht Evelin Heiberg rääkis, et tegelikult armastavad eestlased kõige rohkem piimašokolaadi, kuid tumeda šokolaadi tarbimine on hakanud viimasel ajal kasvama. “Pärnumaalaste šokolaadieelistused on üsna sarnased ülejäänud eestimaalaste omadega. Ikka peetakse eelkõige lugu piimašokolaadist, näiteks Annekesest ja Mesikäpast,” mainis ta.

Uuringutulemuste põhjal on kõige ostetum tume šokolaad Eestis Kalevi eeposesarja kuuluv metspähklitega Kalev ja sellele järgneb Kalevi Bitter, ütles Heiberg. “Vaadates naabrite tarbimisharjumusi, võib öelda, et Põhjamaades eelistatakse piimašokolaadi, Lätis on tumeda ja piimašokolaadi tarbijaid enam-vähem võrdselt ning Leedus ja Venemaal on kõige populaarsem tume šokolaad,” nimetas ta.

Kuna naised on üldjuhul terviseteadlikumad kui mehed, võib arvata, et just nemad on tumedama šokolaadi eelistajad. “Vastavaid uuringutulemusi meil küll seda kinnitamas ei ole, kuna tänapäeval ei peeta uuringutes enam oluliseks tarbijate jagamist soo, vaid elustiili järgi,” märkis Heiberg.

Kaloripomm

Naised sööksid tumedat šokolaadi ilmselt rohkemgi, kui vaid seda kaloritonti hirmutamas poleks. “Šokolaad on tõesti üsna kaloririkas maiustus, kuna sisaldab hulgaliselt kakaovõid. See looduslik rasvaine aga ongi just see komponent, mis paneb šokolaadi suus nii mõnusalt sulama,” selgitas Heiberg.

Kahjuks ei saa sellegi vabanduse taha pugeda, et äkki on tume šokolaad piima omast oluliselt kalorivaesem, sest kui võrrelda piimašokolaadi kalorsust tumeda või valge šokolaadi omaga, on vahed paraku väga väikesed. Kõigi nende energiasisaldus ulatub üle 500 kilokalori 100 grammi kohta.

Kindlasti tasub aga eelistada lisanditeta šokolaade, sest näiteks armastatuim lisand pähkel on üsna kaloririkas.

Poes võtab maiustustelett silme eest kirjuks ja tumedaidki šokolaade leiab kümneid. Maitse üle ei vaielda: mõnele meeldib magusam, teisele võimalikult mõru, kuid kvaliteetse maiuse leidmiseks tasub kindlasti pakendilt peent kirja uurida.

“Kõikide šokolaadide puhul näitab kindlasti kvaliteeti see, kui maiustuse koostises ei sisaldu peale kakaovõi muid taimseid rasvu,” juhatas Heiberg. “Tumeda šokolaadi puhul tasub jälgida kakaosisaldust. Mida suurem kakaosisaldus, seda kasulikum šokolaad, kuna just kakaol on kasulikud omadused, mida šokolaadile omistatakse.”

Küpsetamiseks sobib tegelikult igasugune kvaliteetne “puhas” tume šokolaad ehk selline, mis ei sisalda peale kakaovõi muid taimseid rasvu ega lisandeid, näiteks pähkleid. “Kõrgema kakaosisaldusega toode sobib hästi tasakaalustama magusa koogi maitset, kuna on ise mõrkjam,” lisas Heiberg.

Tume šokolaad

Uuringute kohaselt on organismi toetav kogus päevas 2,5 grammi kakaod või kümme grammi tumedat šokolaadi.

Soovituslikult võiks magusa päevane piirkogus olla kaks kuni neli portsjonit, üks portsjon on kümme grammi šokolaadi või kaks teelusikatäit suhkrut, mett või moosi.

Seega, kui ei tarbita muid maiustusi, on tumeda šokolaadi mõistlik kogus päevas kuni kolm tükikest.

Allikas: Eesti toiduainetööstuse liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles