Õunasaak tahab kodus õiget hoiustamist

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Univer soovitab keldris õunu kahe nädala järel kontrollida ja mädaplekkidega ubinad välja korjata.
Toivo Univer soovitab keldris õunu kahe nädala järel kontrollida ja mädaplekkidega ubinad välja korjata. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandimaa Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer soovitab õunu säilitada puuviljariiulitel või madalates kastides. Parim, kui ubinad on laotud riiulitele kolmes kihis.

Kastid võib vooderdada puitlaastude või lainepapiga. Sügavamates on soovitav panna muljumise vältimiseks lainepappi kihtide vahelegi. Univeri kogemuse põhjal säilivad õunad hästi ka avadega plastmasskastides.

Õunu tuleb säilitada jahedas pimedas ja parajalt niiskes ruumis. Kõige paremini sobib selleks otstarbeks ventileeritav kelder. Kui õhk on liiga kuiv, võib õhuniiskust tõsta, asetades hoiuruumi veeanumaid või piserdades põrandat kastekannuga.

Parim temperatuur on enamikul sortidel paar, aga “Antonovkal” ja “Talvenaudingul” neli soojakraadi. Sobivaim õhuniiskus jääb 85 ja 90 protsendi vahele. Süsihappegaasi võiks Univeri soovituse järgi hoiukoha õhus olla üks kuni kolm protsenti.

“Halbades hoiutingimustes saavad õunad läppunud maitse,” hoiatas Univer. Näiteks kartulitega samas ruumis hoitud õunte koor imab endasse nende lõhna ja seda võib hiljem süües tunda.

Teadlase väitel tasub säilitada üksnes terveid, kahjustamata vilju. Ussitanud ja üliküpsed õunad ei säili kaua ja need tuleks juba korjates välja noppida. Varreta ubinad on soovitav ära süüa kõigepealt, sest need lähevad kiiresti mädanema.

Kodukeldris on mõistlik õunu nädala või kahe järel kontrollida ning noppida välja need, millel on riknemistunnused või mädaplekid. Mädanenud õunad nakatavad teisi, sest neist eritub etüleeni, värvitut gaasi, mis paneb ülejäänud viljadki kiiremini järelvalmima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles