Pok väljendab oma mõtteid räpiriimides

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnust pärit Pok ei soovi oma identiteeti avada ja mehele sobib, kui teda teatakse vaid tema värskelt ilmunud EP “Fatamorgaana” räpiriimide kaudu.
Pärnust pärit Pok ei soovi oma identiteeti avada ja mehele sobib, kui teda teatakse vaid tema värskelt ilmunud EP “Fatamorgaana” räpiriimide kaudu. Foto: Meisi Volt

Pärnust pärit räppar Pokile on riimid orgaaniline väljendusviis, mida mees pakub kõigile kuulamiseks oma esimesel veebist tasuta alla laetaval lühialbumil “Fatamorgaana”.

Kuigi me Pärnu Postimehes teame, kellega tegu, ei ole räppari enda arvates Poki kodanikunimi oluline. Nagu ei ole tähtis tema välimuski. Et mitte olla äratuntav, poseerib Pok fotodel saladuslikult gaasimaski ja papagoiga.

Sõber andis nime

““Fatamorgaana” on peegelpilt minu vaatevinklist maailmale ja minu arusaamadest,” avab 21aastane suvepealinnast pärit riimiseadja. “Ma ei ole muusik ja kindlasti ei klassifitseeriks end kuidagi muudmoodi. Mul käib kõik käigupealt, aeg-ajalt tulevad metafoorid või viited, mis vajavad riimimist. Siis palun mõnel tuttaval teha biidi ja nii mu räpp sünnibki.”

Poki riimid ilmusid Toomas Tilga ehk Tommyboy ja Jarek Kasari ehk Chalice’i veetava Superbandiit Recordsi alt, nii on Chalice teinud pool plaadil kõlavast kuuest biidist. Ülejäänute autorid on Gert Laanemets ja Lauri Täht.

Külalissolistidena löövad “Fatamorgaanal” kaasa Chalice, Päär Pärenson ja Seaduskuulekus.

EP-le jõudiski looming suuresti tänu Chalice’i ettepanekule.

“Alustasin räppimisega umbes 16aastaselt ja eks mul on olnud plaadi tegemise mõtteid varemgi,” ütles Pok. “Aga on hea, et need plaanid varem ei realiseerunud. Varasemad lood ei kõlanud tehnilise võimekuse poolest nii hästi ja mulle eriti ei meeldigi enam need lood, mis ma 16aastaselt tegin. Olin siis ju noor ja ega mul olnudki toona suurt midagi öelda. Nüüd tegi Chalice ettepaneku ja paistis olevat õige aeg EP avaldamiseks.”

Oma artistinime sai räppar aga justnimelt teismelisena.

“Käisin kunagi hästi lohmakate riietega ja sõber ristis mind seepärast Pokemoniks,” naeris räppar. “Pok on mugandus sellest.”

Tommyboy kiitis Poki värske EP teostust.

“Poki muusika on eriline sõnamängude poolest, mis nõuavad tiba põhjalikumaid teadmisi kultuuriajaloost, kirjandusest ja filosoofiast,” kirjutas ta. “Kogu EPst kumab läbi pisukest frustratsiooni kaasaegse maailma pealiskaudsuse pärast, aga loodetavasti toob tulevik rohkem värve ja rõõmu noore mehe teemavalikutesse ja tekstidesse. Esitus on samal ajal hoogne ja haarav.”

Pok ise ei olnud oma sõnade sügavamõttelisusega päriselt päri, kuid nentis, et tema kuulajaks on pigem intelligentsem üliõpilane kui väiksemate teadmistega varateismeline.

“Mulle on jäänud mulje, et mind kuulavad inimesed, kes tavaliselt räppi ei kuula,” teadis mees. “Noored ei pruugi minust lihtsalt aru saada.”

Räpp areneb

Eesti hiphopi üldine tase on Poki arvates hea ja järjest paremaks muutub.

“Üha enam artiste jõuab helikandjatele ja peale on tulemas uus generatsioon,” seletas ta. “Kõige suurema hüppe on teinud kindlasti eesti räpivideod. Tehnilised võimalused muutuvad ju kõigil üha paremaks. Samal ajal on Eesti räpp nii noor, tekkis alles 1990. aastatel, ja nüüd on ta hakanud interneti kaudu jõudma rohkemate inimesteni. Kes on piisavalt hea, see ka midagi väljutab.”

EP “Fatamorgaana” on tasuta allalaetav Superbandiitide kodulehelt internetis.

Varem on Pokilt koos Planeediga tilkunud netiavarustesse dnb-katsetus “Tõdemus EP”. 2010. aastal tuli Pok Eesti Poetry Slami meistriks, ta on osalenud ohtralt luuleüritustel ja tutvustanud Eesti räpplüürikat Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles