Liis-Katrin Avandi: Tantsuoskusest on elus palju kasu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsutrennis. Liis-Katrin Mägi ja Georg Pärn umbes 20 aastat tagasi.
Tantsutrennis. Liis-Katrin Mägi ja Georg Pärn umbes 20 aastat tagasi. Foto: Kuninga Kuulutaja

Liis-Katrin Avandi (25) on lõpetanud Tallinna ülikooli koreograafi-lavastaja erialal. Ta töötab Laine Mägi tantsukoolis ja õpetab tantsimist ka Pärnu Kuninga tänava põhikooli lastele. Liis-Katrini ema on näitleja Laine Mägi, isa aga laulja Tõnis Mägi. Tantsuõpetaja on abielus näitleja Märt Avandiga ja peres kasvab väike poeg Albert.


Kõik hästi tantsitud tantsud on õpetaja lemmikud
Meie särasilmse õpetaja Liis-Katrini tantsijakarjäär algas väga varakult, ta oli kõigest kolmeaastane, kui läks oma elu esimesse tantsutundi. Tänapäevani pole tal aga lemmikstiile tekkinud, sest Liis-Katrinile meeldivad kõik tantsud, kui need on hästi tantsitud või kui neis on huvitav idee.

“Mõni tants võib vabalt olla mitte kõige kõrgemal tasemel esitatud, ja vahel ei ole seal mingit erilist ideed, aga on näiteks väga vaatemänguline, siis mulle ikkagi meeldib,” jutustab tantsuõpetaja. “Ma ei tee tantsul ja tantsul vahet. Eri stiilid on toredad.”

Õpetaja saab lastelt väga palju tagasi
Küsimusele, kas tantsuõpetaja amet on raske, vastab Liis-Katrin, et see on suhteline. “Kergem kui ajukirurgil, ma arvan, aga mõne ajukirurgi arvates, kes pole kunagi tantsinud, on tantsimine, liiati selle õpetamine võib-olla jubedaim õudusunenägu ...


Minu arust on igasugune õpetajaamet raske ja vastutusrikas. Samas, kui seda nautida, saab õpetaja lastelt väga palju tagasi. See on ju tore, kui lapsed on midagi juurde õppinud ja on selle üle rõõmsad.”

“Koolitantsust” vaimustunud pole
“Minust on see “Koolitantsu” rong kuidagi mööda läinud. Arvan, et see on vajalik noortele enesenäitamiskohana ja samal ajal oluline noorele koreograafile kohana, kus end kehtestada, aga ma ei jaga paljude noorte tantsijate ja õpetajate vaimustust ja motivatsiooni treenida ainult selle nimel, et pääseda “Koolitantsu” finaali.

Tantsu kaudu saab õpetada palju muudki eluks vajalikku kui pelgalt võistlusvaimu,” avaldab Liis-Katrin populaarsele tantsufestivalile mõeldes arvamust.    

Tantsuoskusest on elus palju kasu
Liis-Katrin leiab, et tants õpetab kollektiivis töötamist, vastutustunnet, parandab rühti, annab lapsele julgust ennast väljendada. Tantsides õpitakse kuulama muusikat ja areneb rütmitaju.

“Et enamikust minu õpilastest ei saa kunagi tantsijaid, on minu eesmärk neile tantsu kaudu õpetada, kuidas elus paremini hakkama saada,” kinnitab tantsuõpetaja.


“Keerukate koordinatsiooniharjutuste kaudu õpivad nad oma pead ja keha kooskõlastama. Rõhutan alati, et kui kombinatsioon ei jää meelde, tuleb appi võtta pea nagu matemaatikatunnis, leida seoseid, kuidas tants kergemini omandada.

Tantsutunnis õpitud seoste loomine on kasuks kõikides teistes õppeainetes. Kui vene keele sõnad meelde ei jää, tasub neid vaadata teise pilguga, ehk meenutab mõni neist mõnd eestikeelset sõna ning selle kaudu on lihtsam termineid meelde jätta,” selgitab rõõmsameelne tantsuõpetaja oma põhimõtteid.

Noored ei viitsi eriti tööd teha

Kui Liis-Katrinit miski häirib, siis see, et palju on virisemist: ma ei jõua, ma ei oska, ma ei suuda, ma ei viitsi jne. Ise pole proovinudki! Tööd ei viitsita eriti teha. Selliseid n-ö nokitsejaid on vähe.

Tantsukooli võetakse vastu kõik lapsed

Tüdrukute nälgimine on Liis-Katrini arvates mõttetu tegevus. “Organismil on kaitse peal, kui keha tunnetab, et talle ei anta enam süüa, hakkab ta vastupidiselt soovitule rasva koguma! Hirmus, et mine tea, millal jälle süüa antakse!”

Selleks, et tantsukooli tulla, ei pea olema tingimata modellikaalus. “Vähemalt Laine Mägi tantsukooli võetakse kõik soovijad vastu, kindlasti mujale ka,” kinnitab tantsuõpetaja.

Friikartulite asemele keedukartulid
Liis-Katrin ütleb, et püüab tervislikult toituda, ometi ei keela ta endale midagi. Kõike tuleb süüa mõistlikus koguses.

“Vahel tuleb “rämpsu” isu, siis söön friikartuleid ja hamburgerit, aga see ei ole kindlasti minu igapäevane söök. Iga päev söön hoopis jogurtit, suppi, hommikuhelbeid. Alati ei jõua sooja sööki süüa, kuigi peaks. Üldiselt olen tähele pannud, et mul käivad sellised hood peal, et võin mitu nädalat süüa ühte sorti jogurtit või võileiba juustuga, siis läheb hoog mööda ega taha nähagi seda, mida enne ihaldasin,” muheleb Liis-Katrin. “Noortele soovitan: liigutage ennast regulaarselt ja valige friikartulite asemel keedetud kartulid.”

Laval on juhtunud peaaegu kõike
Naljakatele juhtumistele mõeldes meenub Liis-Katrinile palju lõbusaid lugusid. “Oleme esinenud muusikata, sest makk ei töötanud, oleme esinenud vale muusika järgi, sest vale plaat sai kaasa. Oleme tantsinud kontskingadega murul, kontsad kogu aeg mullased, ja olnud kümnekesi katkisel logiseval kaheruutmeetrisel laval. Olen mitmel korral tantsu ajal kukkunud, mõnel korral lausa lavalt alla!” meenutab Liis-Katrin.

Mis on elus kõige tähtsam?
“Kõige tähtsamad on perekond, armastus, rahulolu ja tervis,” ütleb õpeta ja Liis-Katrin jutuajamise lõpuks ja teatab kellahelina saatel: “Aga nüüd tundi!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles