Reisikirjanik kohtub raamatupoes lugejatega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aime Hansen armastab ilmas rännata ja neid seiklusi on ta üles tähendanud oma kolmes reisiraamatus.
Aime Hansen armastab ilmas rännata ja neid seiklusi on ta üles tähendanud oma kolmes reisiraamatus. Foto: Erakogu

Laupäeva pärastlõunal tuleb Pärnu Kaubamajaka Apollosse lugejatega kohtuma reisikirjanik Aime Hansen.

On võimalus heita pilk reisikirjaniku loomekööki, kuulda raamatuteks inspiratsiooni andnud riikidest ja seiklustest.

Hansen on avaldanud kolm reisiraamatut: novellikogu „Jaipur–Delhi–Himaalaja: reisikohvrist leitud lood“ (2009), „Eestlasena Londonis: kübar jalas, saabas peas“ (2011) ja „Uus-Meremaa sõnas ja pildis“ (2011).

Kõiki neid raamatuid kirjutama on Hansenit ajendanud elu- ja rännukogemused võõrastest riikidest. Kirjanik ütleb, et tema ambitsioon on kogetut võimalikult elavalt ja värvikalt Eesti lugejale vahendada ja peegeldada.

„Kirjutada püüan alati nii, et raamat ei oleks minukeskne, vaid et lugejal oleks põnev. Püüan esile kaevata selliseid asju, mida hakkab märkama alles pikaajalisel vaatlemisel ja kohapeal elades. Samuti panen oma raamatutesse omapärased karakterid, seiklused ja olukorrad võõrastel maadel,” märkis Hansen.

“Kasutan kamuflaaži, et luurata kohalike elanike järel ja tabada nad teolt oma igapäevases elus. Võõraste tarvis pannakse ikka mingi mask näole, aga mind huvitab see, mis on maski taga. Kord varjan end Evening Standardi numbri taha, millesse on väike auk tehtud (Londonis), teinekord kükitan binokliga hiiglaslike sõnajalalehtede varjus (Uus-Meremaal), mõnikord maskeerin end teetolmuga kaetud palveränduriks (Indias). Kui vaja, löön kokku kava-nõu Vaikse ookeani inimsööjatega! Reisikirjanik teeb, mis vaja, et leida huvitavat materjali,” rääkis kirjanik.

Hansen on Eesti kirjanike liidu liige ja avaldanud peale reisiraamatute neli luuleraamatut.

Novellikogu „Jaipur–Delhi ...“ võitis 2010. aastal Go ajakirja reisikirjanduse aastaauhinna. Samuti teeb Hansen tegevuskunsti ja loob pilte. Hariduselt on ta Tartu ülikooli lõpetanud eesti filoloog, kes peale raamatute kirjutamise on leiba teeninud ajakirjaniku, tõlgi ja toimetajana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles