Toiduained säilivad paremini pimedas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiasaadused.
Aiasaadused. Foto: Ove Maidla/Postimees

Kõiki toiduaineid hoitakse pimedas. Eriti kahjulik on otsene päikesevalgus rasvadele, sest need rääsuvad. Sama lugu on rasvarikaste toiduainetega: halvaa, majonees, šokolaad. Samuti hävitab valgus toidus vitamiine, kirjutab portaal Bioneer.

Kartuleid peab hoidma pimedas, sest päevavalguses tekib kartulisse inimesele ohtlik aine solaniin, mida eriti palju koguneb roheliseks tõmbunud kohtadesse ja idudesse.

Solaniin võib põhjustada peavalu, kõhuvalu ja kõhulahtisust. Solaniini on kogu kartulis ja seda ei saa eemaldada keetmise, praadimise, küpsetamise ega roheliste tükkide väljalõikamisega.

Et päevalilleõli ei rääsuks, ärge hoidke seda tihedalt suletud anumas. Vanasti raputati taimeõlisse veidi soola, et säilivusomadusi parandada.

Oliiviõli (erinevalt ülejäänud õlidest) ei tohi külmkapis hoida, sest seal muutub see häguseks. Oliiviõli õige koht on pimedas kapis.

Rõõska piima hoidke pimedas, sest valguse käes kaotab see suure osa vitamiinidest.

Võid ja rasvaseid toiduaineid ei tohiks hoida kilekotis, nii riknevad need kiiresti või hakkavad ebameeldivalt lõhnama.

Sidrun säilib hästi suhkrus: puistake suhkur karbi põhja ja asetage sidrunid nii, et need omavahel kokku ei puutuks.

Magusad puuviljad pannakse külmutuskappi ja hapud jäetakse külmikust välja. Ideaalses apelsinide ja mandariinide hoiukohas on õhutemperatuur kaks kuni viis kraadi. Sidruneid ja greipe on soovitav hoida 10–15kraadises soojuses.

Maitseainetopse ei tohi hoida pliidi kohal.

Kohvi on hea hoida klaasist või plekis nõus kuivas ja jahedas kohas.

Maitseroheline säilib kauem, kui see pärast pesemist ja rätikul kuivatamist säilituskarpi panna, karp tihedalt sulgeda ja külmikusse asetada.

Värsked tomatid säilivad kauem, kui need laduda ühes kihis, varred ülespoole, niiskust imava paberi peale.

Mädarõigast hoitakse nullilähedasel temperatuuril suhkruga ülepuistatult.

Mune ei või üle kahe nädala külmikus hoida. Kui aga mähkida iga muna eraldi paberisse ja kord nädalas pöörata, säilivad need kauem. Mune saab hoida toatemperatuuril, kui määrida need õhukese kihi rasva või taimeõliga.

Toores köögivili seisab värske, kui see niiske rätiku sisse keerata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles