Lukud-võtmed küsivad hooldamist

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Luku-Experdi klienditeenindaja, autolukkude ja võtmete alal Pärnus tuntud Rein Pahk soovitab soojalt teemale tähelepanu pöörata.

„Talv tuleb, külmaks läheb. Enamik autosid käib kinni-lahti puldist. Kui aga puldis patarei tühjaks saab, on ukselukk kas jäätunud või kauasest kasutamatusest paakunud,“ kirjeldab Pahk situatsiooni. „Võti sisse ei lähe, ja kui lähebki, ei keera. Jõuga kallale minnes võib võtme ära murda.“

Seetõttu soovitab ekspert autolukke regulaarselt õlitada. Ja mitte teha seda Lukusulaga, mille funktsioon jäätunud lukke sulatada, vaid vedela õliga. Olgu see näiteks WD–40 või silikoonõli.

„Soovitan neil, kelle autol millegipärast vaid üks võti, aegsasti teine veel teha lasta. Enamikul autodel on hammas-, Fordil pulk-, uuematel eriprofiiliga ja päris uutel autodel elektroonilised võtmed. Enamikku neist saab vajadusel teha või tellida, aga kõigepealt peab olema, mille järgi teha. Kui kaob ainus võti, võetakse lukk või lukud maha ja tehakse nende järgi võtmed.

1995. aastast värskema auto ainsa võtme kaotamine on kallis lõbu. Võtme võib järele teha, see keerab ukse lahti ja paneb tuled põlema, aga masin käima ei lähe, sest selles puudub vajalik mikrokiip. Tuleb esinduse kaudu uus võti tellida, see aga küsib tublisti aega ja raha.

Soovitav on vaadata üle, ega võtmed ole pragunenud või väga kulunud. Katkine võti ei pea külmaga kaua vastu. Kulunud võti rikub ka lukku (eriti Ford, Opel, BMW, MB).

Kui võtme keeramisel on tunda takistust, on see märk, et lukk ja võtmed tuleks lasta üle kontrollida. Sest keegi ei tea, millal võti enam ei keera.

Soovitan korras hoida Fordide kapotilukud ja eriti pagasiruumi lukud autodel, millel ei ole võimalik pääseda salongist pagasiruumi,“ selgitab aastaid lukkude-võtmetega tegelnud Pahk.

Seega, ennetagem probleeme. Õli lukku, teine võti koju sahtlisse!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles